Nieuws

Vorige week voerde de Nationale Veiligheidsraad al de verplichte registratie en mondmasker in de horeca in. Daar komen vanaf 29 juli nog enkele maatregelen bij.

27/07/2020

Werkgevers in de horeca betalen maandelijks een bijdrage voor de eindejaarspremie aan het horecafonds. Door de werkloosheid overmacht is er een adder onder het gras.

13/07/2020

Het aantal vakantiedagen en vakantiegeld waar jij recht op hebt, is berekend op basis van je gewerkte of gelijkgestelde dagen in het jaar voordien. De regering voegt tijdelijke werkloosheid door overmacht nu toe aan de lijst van gelijkgestelde dagen.

07/07/2020

Als horecaondernemer heb je zwaar te lijden onder de coronacrisis. Om de horeca een duwtje in de rug te geven, is er sinds 8 juni een btw-verlaging. Wij bieden je een handig overzicht.

07/07/2020

De Coronacrisis is jammer genoeg nog niet ten einde. Door de beschermingsmaatregelen kan jouw zaak het financieel nog steeds moeilijk hebben. Gelukkig heeft de overheid enkele maatregelen om je financieel te ondersteunen.

23/06/2020

Welke maatregelen moet je nemen om een verdere verspreiding of heropflakkering van het Covid-19 virus te vermijden? In deze gids van de Federale Overheid Economie lees je het!

04/06/2020

In afwachting van de definitieve beslissing door de Veiligheidsraad lanceert Horeca Vlaanderen www.heropstarthoreca.be. Op deze website lees je hoe je je voorbereidt op een veilige heropstart van je zaak.

02/06/2020

Wil je je horecaonderneming verkopen of verhuren? Dan moet je sinds begin dit jaar een geldig EPC (Energieprestatiecertificaat) in je bezit hebben.

28/04/2020

Wist je dat OVAM je volgend jaar verplicht om je keuken- en restafval te splitsen in aparte containers?

28/04/2020

Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en tevreden aan het werk te zetten. Lees hier je laatste tip!

19/03/2020

Welke maatregelen zijn er voor ondernemers? Wat doe je als werknemer?

16/03/2020

Deze beslissing betekent voor de Vlaamse horeca minimaal €400 miljoen omzetverlies. Voor de Belgische horeca gaat het om €710 miljoen. Deze berekeningen zijn gebaseerd op een extrapolatie van 3 weken omzet uit het eerste kwartaal van 2019.

13/03/2020

Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en tevreden aan het werk te zetten. Lees hier je de negende tip!

12/03/2020

Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en tevreden aan het werk te zetten. Lees hier je achtste tip!

05/03/2020

Vanaf 1 januari 2020 breng je via Unisono je Sabam en Billijke vergoeding in orde via één licentieaanvraag en één factuur.

03/03/2020

Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en tevreden aan het werk te zetten. Lees hier je zevende tip!

27/02/2020

Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en productiever aan het werk te zetten. Lees hier je zesde tip!

20/02/2020

Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Lees hier je vijfde tip!

13/02/2020

Uit een studie van ‘The Valley’ blijkt dat de voedselindustrie en de horeca voor een transformatie staan.

11/02/2020

Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Lees hier je vierde tip!

06/02/2020

Allergenen update! Weet je dat je de gluten en noten in je gerechten verder moet specifiëren?

05/02/2020

Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en productiever aan het werk te zetten. Lees hier je derde tip!

30/01/2020

Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Lees hier je tweede tip!

23/01/2020

Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en productiever aan het werk te zetten. Lees hier je eerste tip!

16/01/2020

Het nieuwe jaar is ingezet. De periode van de personeelsfeesten komt er aan. Maar hoe zit het met de consumptie van alcohol? Wij zetten de belangrijkste gegevens op een rijtje en geven je enkele tips.

09/01/2020

De nieuwe vennootschapswetgeving van 1 mei 2019 brengt wijzigingen mee. Zo verdwijnen de vennootschapsvormen en is een startkapitaal niet altijd meer vereist. Lees hier meer.

16/12/2019

Vanaf nu vind je de kerncijfers van een gemeente of regio in een handig overzicht. Zoek je toch meer gedetailleerde cijfers? Ga dan naar de cijferdatabase om zelf je tabellen en grafieken samen te stellen.

05/12/2019

Het nieuwe Sectorakkoord voor de horeca brengt enkele belangrijke veranderingen voor jou mee. Lees hier wat je zeker moet weten!

13/11/2019

Ben jij tevreden met je ondernemerschap in de horeca? Denk jij dit werk vol te kunnen houden tot je pensioen? Leer hier hoe je je tevredenheid als horecaondernemer opkrikt!

07/11/2019

Benieuwd hoe duurzaam jouw onderneming is? Op zoek naar een manier om duurzaamheid in je onderneming op te nemen?

06/11/2019

Virtuele restaurants zijn restaurants waar je als gast niet fysiek terecht kan. Je vindt ze enkel online. Vervangen ze binnenkort het klassieke restaurant? Of zien we ze weer verdwijnen?

17/10/2019

Wat motiveert je werknemers? Wat frustreert hen? Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de Nederlandse sectororganisatie voor de horeca, vroeg het na bij 4 generaties horecawerknemers.

16/10/2019

Net als de Vlaamse, kent ook de Nederlandse horeca een hoog personeelsverloop. Jaarlijks ziet de Nederlandse horeca zo’n 40 procent van het personeel vertrekken.

23/09/2019

Toerisme Vlaanderen voerde in 2018 een onderzoek uit naar het toeristenprofiel in de Vlaamse kunststeden.

05/08/2019

Op zoek naar een horecaopleiding? Op Horeca Forma vind je het volledige overzicht.

18/07/2019

Sinds 1 september is de leermeesteropleiding verplicht voor mentoren die jongeren opleiden op de werkvloer.

18/07/2019

Hoe zit dat nu met de kosten van een trein- of busabonnement om naar het werk te komen?

10/07/2019

Uit een analyse van de Stichting Innovatie en Arbeid blijkt dat horecaondernemers qua competenties op een aantal punten verschillen met ondernemers uit andere sectoren.

06/05/2019

Als ondernemer kan je met de menu engineering tool heel gemakkelijk jouw menukaart analyseren, om zo je winstmarge en verkoopcijfers te verhogen.

01/04/2019

Als uitbater of chef wil je je gasten gezonder laten eten. Maar willen zij dat ook?

28/03/2019

Vanaf nu vind je ons in de Koning Albert I-laan 94A bus 001, 8200 Brugge.

12/03/2019

‘Mijn lichaam is niet mijn CV.’ Deze slogan vind je terug op de website stapaw.com. Maar hoe ziet de werkgever dat? Deze studie bekijkt hoe managers omgaan met de groeiende populariteit van lichaamskunst bij hun potentiële medewerkers.

14/02/2019

Met de online tool Ready4Credit van de FOD Economie kan je snel en vlot checken hoe sterk jouw aanvraag is.

12/10/2018

Besef je ook dat online marketing een noodzaak is om als ondernemer meer uit je zaak te halen? Vlaio (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) ontwikkelde een tool die de mogelijkheden op het internet voor jouw zaak bekijkt.

10/10/2018

Het Foodservice Instituut Nederland voerde onlangs een onderzoek naar het koop- en consumptiegedrag van tieners of de zogenaamde Generatie Z.

06/09/2018

De plasticvrije maand “Mei Plasticvrij” is nog maar pas voorbij of we zien de eerste initiatieven in de hotelsector al verschijnen.

28/08/2018

Het was al enige tijd geleden beslist, maar nu  is het ook officieel zover, de pariteitsclausules van onlineplatformen behoren in ons land tot het verleden!

22/08/2018

Meer en meer Vlamingen openen een kleine B&B of verhuren via online platformen af en toe een kamer, een vakantiewoning, een weide… aan toeristen. De brochure ‘Jouw logies en je belastingaangifte’ zet je op weg.

07/08/2018

Horecaondernemingen moeten innoveren als ze willen ‘mee’ zijn, overleven en groeien. Maar wat is innovatie nu precies? En hoe doe je dat als kleiner familiebedrijf in de horeca?

30/07/2018

Je kan het zo gek niet bedenken of het aanbod is er al: Gadgets om kleine klusjes eenvoudiger te maken tot robots die koken of gasten aan de balie ontvangen.

21/06/2018

Horeca Vorming, Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen willen de horeca inspireren om creatief in te spelen op het toeristisch programma Vlaamse Meesters met onder andere workshops en een culinaire gids over 'Barok koken'.

26/04/2018

Wij willen graag weten waar jij van wakker ligt!

18/04/2018

De lente is er. Tijd voor zonovergoten dagen en actie op het terras. Ben jij er klaar voor? Zijn je medewerkers goed getraind om er in te vliegen?

12/04/2018

Nog meer uitblinken in gastvrijheid? Toerisme Vlaanderen wil je inspireren om te blijven werken aan de kwaliteit van je logies via deze gids.

11/04/2018

Het Expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen ontwikkelde in het kader van het onderzoeksproject “Professionalisering van kleinschalige logies” een digitale professionaliseringsscan en deze inspiratiegids.

11/04/2018

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Ook op restaurant zie je vaak mensen bezig met hun smartphone. Beïnvloedt dit nu de beleving aan tafel of niet?

30/03/2018

Vorig jaar lanceerden we onze gratis online tool “foodcostberekening”. Wat is de totale prijs van de ingrediënten die je gebruikt voor een gerecht? Hoeveel tijd is er nodig om een gerecht te bereiden en serveren? Onze tool geeft je het antwoord!

27/03/2018

12 maart was een belangrijke en symbolische dag voor de horecasector en het horecaonderwijs. Maar liefst 30 Vlaamse hotel- en grootkeukenscholen zetten hun krabbel onder de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de sector en het onderwijs.

15/03/2018

In welke mate hebben digitale marketingstrategieën (zoals digitale marketing plannen, reageren op gastenreviews, ...) een directe invloed op de bezetting van hotelkamers en de gemiddelde inkomsten per beschikbare kamer.

09/03/2018

De deeleconomie is volop in ontwikkeling. De voorbije dagen zijn er twee belangrijke nieuwsberichten die in lijn liggen met de bevindingen van ons rapport ‘deeleconomie in de horeca: vormen en impact’.

26/02/2018

De Deense app “Too Good to Go”, die strijdt tegen voedselverspilling, komt nu ook naar ons land. Je kan in enkele Gentse restaurants de overschotten van de dag gaan afhalen, tegen maximaal de helft van de prijs. Na Gent volgen andere steden.

20/02/2018

Hoe haalbaar is het voor horecawerknemers en -ondernemers om hun huidige job uit te voeren tot hun pensioen? De Stichting Innovatie en Arbeid stelde deze vraag in de laatste Werkbaarheidsmonitor (2016).

19/01/2018

De FOD Economie voert regelmatig controles uit in de horeca om na te gaan of de handelaars hun wettelijke verplichtingen nakomen (op het vlak van duidelijke en volledige prijsaanduiding, behandeling van klachten van klanten, …).

12/12/2017

Op 9 november was Guidea aanwezig op het Symposium ‘Personaliseren van Werk’ rond het opzetten van een duurzaam mensbeleid in organisaties georganiseerd door Securex.

30/11/2017

Maak kennis met de Guidea foodcostberekening.

17/11/2017

De boodschap “Gebruik deze handdoeken zoals u dat thuis doet” maakt dat het hergebruik van handdoeken tijdens een vakantie met bijna de helft toeneemt.

09/10/2017

Het succes van toprestaurants hangt sterk af van de creativiteit van de chef. Door creatieve, en innovatieve gerechten aan te bieden, kunnen ze de concurrentie voor zijn.

25/09/2017

Een artikel van De Tijd (01/07/2017) stelt dat 15% van de horecaomzet zwart was voor de komst van de witte kassa.

07/07/2017

Een recente studie van de Cornell University School of Hotel Administration analyseerde 95.500 hotel reviews en ratings op Tripadvisor, Expedia en Booking.com.

20/06/2017

Het is een tool voor de horecawerkgever met minder dan 20 werknemers in dienst. De focus ligt op het verbeteren van veiligheid en gezondheid in zijn onderneming.

13/06/2017

Bekijk alle cijfers rond voedselverlies in Vlaanderen op de nieuwe monitor “Voedselreststromen en voedselverliezen: preventie en valorisatie” van de Vlaamse Overheid.

13/06/2017

Op dinsdag 16 mei lanceerde Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, samen met Horeca Vlaanderen de eerste sectorale energiebeleidsovereenkomst of 'mini EBO'.

18/05/2017

De uitzendsector staat ten dienste van andere bedrijfstakken. Hoe ligt de spreiding van de werkgelegenheid?

11/05/2017

Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen lanceren de campagne ‘Wij gastvrij, jij blij’.

11/05/2017

Vorige week was Guidea aanwezig op het Learning congres “Next Learning” in ’s Hertogenbosch, Nederland met als thema: Agile leren en innoveren.

28/04/2017

Sinds 1 april 2017 is het nieuwe Vlaamse logiesdecreet in werking. Dit decreet vereenvoudigt de administratieve regels voor wie toeristen tegen betaling laat overnachten.

11/04/2017

Gasten laten allerlei digitale sporen na wanneer ze op hotel gaan. Dit verloopt via het online boekingsproces, sociale media, het schrijven van reviews, het gebruik van wifi tijdens het verblijf, enzovoort.

27/01/2017

Onderzoek naar het F&B verbruik in de Horeca en Foodservice door Qreactiv bevestigt het toenemend belang van gezondheid in de keuzes van de consument.

03/01/2017

Foodproof vroeg 6 maanden lang telkens aan een duizendtal consumenten in Vlaanderen en Wallonië om hun mening.

08/09/2016

Deze vraag beantwoordt het ING Economisch Bureau Nederland in een recent rapport.

20/06/2016

In de Nederlandse horeca is crowdfunding een populaire manier van financieren. Met crowdfunding wordt geld ingezameld bij het grote publiek (‘the crowd’) die elk voor een relatief klein bedrag kunnen investeren in een project naar keuze.

19/01/2016

In het project ‘Hotelinnovatie: een golf van vernieuwing’ presenteren elf kusthotels vernieuwingen ter waarde van ruim vijf miljoen euro. De kusthotels zijn begeleid door het provinciebedrijf Westtoer en Horeca Vlaanderen.

07/01/2016