Plasticvrije kamers in de hotelsector

28/08/2018

De plasticvrije maand “Mei Plasticvrij” is nog maar pas voorbij of we zien de eerste initiatieven in de hotelsector al verschijnen. In het kader van een wereldwijde themaweek onder de naam “cut down on plastic” lanceerde het hotel DoubleTree by Hilton in Amsterdam onlangs de eerste plasticvrije hotelkamer in Hilton Benelux.

In mei kondigde de groep Hilton al aan wereldwijd te stoppen met het gebruik van plastic rietjes: 552.000 rietjes minder bij het jaarlijks afval. Dit initiatief kadert in een reeks wereldwijde doelstellingen om Hiltons ecologische voetafdruk voor de helft te reduceren tegen 2030; de sociale impact willen ze net verdubbelen.

De opzet van Hilton was alle items die plastic bevatten in een hotelkamer te vervangen door een natuurlijk alternatief. Voornaamste doel hierbij is het creëren van bewustzijn rond het gebruik van plastic in de Hilton groep.

Niet zo eenvoudig bleek bij de aanvang van de opdracht. Heel wat toebehoren in een hotelkamer bevat plastic: het bed, de televisie, minibar…

Onze maatschappij ontwikkelde nog geen vervangproduct voor elk item waarvan plastic deel  uit maakt. De TV werd bvb. vervangen door een houten schaakspel. In de plaats van tapijt vind je een houten vloer, gordijnen zijn in natuurlijk linnen en het bed is vervangen door een bed van 100% natuurlijke materialen. Ook het kosten plaatje valt niet te onderschatten.

Naast het stapsgewijs vervangen van plastic materiaal in de kamers staan ook volgende initiatieven op de agenda bij Hilton: het bannen van plastic waterflessen, aangeboden bij vergaderingen en evenementen, plastic pennen vervangen door pennen die je na gebruik kan planten en het introduceren van hervulbare zeepdispensers.

Bron: Misset Horeca 19 juli 2018