Coronacrisis houdt starters amper tegen

23/11/2020

De coronacrisis krijgt ogenschijnlijk de droom om een eigen horecazaak te starten niet kapot. In de eerste negen maanden van dit jaar ligt het aantal starters in de horecasector amper 10% onder dat van 2019. Dat blijkt uit cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon. 

Met meer dan 2.300 zijn ze, de ondernemers die in de eerste negen maanden van dit jaar in Vlaanderen de sprong hebben gewaagd een horecazaak te starten. Dit is 10% minder in vergelijking met dezelfde periode in 2019, maar toch stukken beter dan de gevreesde terugval door de coronacrisis. Terwijl april en mei gevoelig minder starters kennen, ligt vanaf juni het aantal starters al terug hoger dan in 2019. 

Minder startende cafés
Hotels en cafés zijn binnen de horecasector het zwaarst getroffen door de coronacrisis. Het zijn dan ook die twee subsectoren die procentueel de grootste terugval in starters noteren. Elk tellen ze tot nu toe ongeveer een kwart minder starters. Voor de cafés gaat het om 120 starters minder. Deze terugval is zelfs groter dan de terugval in de restaurants, fastservice en catering samen.

Terugval in 2021?
Het blijft afwachten wat de komende maanden brengen. De oprichtingen die we nu zien zijn vaak uitgevoerde plannen van voor de coronacrisis. Een onderneming opstarten vergt heel wat voorbereiding die je niet zomaar weggooit. Veel starters hebben in april en mei dus even de pauzeknop ingedrukt om nadien toch de sprong te wagen. 

De kans is groot dat ondernemers op dit ogenblik meer twijfelen om een horecazaak op te starten. Mogelijks zien we die twijfels terug in de rest van 2020 of in de eerste helft van 2021. Toch kan het ook net een bewuste keuze zijn om te starten in volle crisis. Een crisis biedt altijd opportuniteiten, want luidt de uitspraak niet ‘never waste a good crisis’?