Kan jij je gasten gezonder laten eten?

28/03/2019

Als uitbater of chef wil je je gasten gezonder laten eten. Maar willen zij dat ook? Blijven ze tevreden als je hen meer groenten en minder vlees aanbiedt? En eten ze die grotere portie groenten wel op? Of belanden die in jouw vuilnisbak?

Om dit na te gaan zetten een aantal onderzoekers van de Universiteit van Wageningen in Nederland een experiment in drie restaurants op. Deze restaurants boden afwisselend hun standaard menu en een menu met een dubbele portie groenten en minder vlees aan. De gasten waren zich niet bewust van dit experiment.

De onderzoekers ontdekten dat gasten die het menu met meer groenten en minder vlees kregen in vergelijking met gasten die het standaardmenu kregen:

  • 30% meer groenten aten.
  • even tevreden waren over hun restaurantbezoek.
  • lichtjes minder tevreden (maar nog steeds (erg) tevreden) waren over hun maaltijd.

 

De restaurants ontvingen geen enkele klacht tijdens de periode waarin ze de aangepaste menu’s serveerden. Uit de enquêtes bleek ook dat de gasten die meer groenten en minder vlees kregen, de grotere portie groenten en kleinere portie vlees aanvaardbaar vonden. Ze beoordeelden deze porties als ‘niet te veel, niet te weinig’.

Volgens de onderzoekers toont dit dat je als uitbater of chef een belangrijke rol kan spelen in het eetpatroon van jouw gasten. En dat dit hun tevredenheid niet (erg) aantast. Door te experimenteren met meer groenten en minder vlees draag je bij aan een gezondere levensstijl. Ook maak je jouw onderneming duurzamer.

Bron: Reinders, M.J., Huitink, M., Dijkstra, S.C., Maaskant, A.J. & Heijnen, J. (2017). Menu-engineering in restaurants – adapting portion sizes on plates to enhance vegetable consumption: a real-life experiment. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 14(41).