Let op met materialen uit bamboevezels en melamine!

08/03/2021

De laatste tijd komt het meer en meer voor dat keukengerei of vaatwerk bamboevezels bevatten. Als deze materialen in contact komen met levensmiddelen, zijn ze eigenlijk niet toegelaten.

Het is belangrijk om weten dat keukengerei niet altijd voor 100% uit bamboe bestaat. Producenten voegen vaak melamine toe aan deze bamboevezels. Gezien Europa het product hierdoor als kunststof beschouwt, moet het voldoen aan de voorschriften van de EU-wetgeving (Verordening (EU) 10/2011). Daarom is bamboe met melamine niet toegelaten.

Verschil tussen bamboe en vezels van bamboe
Niet alles is verboden. Materialen die alleen maar uit bamboe zijn gemaakt (eventueel met een laagje vernis of lijm) mag je wel gebruiken. Het verschil tussen beide soorten materialen zie je in de houtstructuur. Wanneer iets enkel uit bamboe is gemaakt, is de houtstructuur nog prominent aanwezig. In  het andere geval lijkt het sterk op kunststof. 

Is jouw zaak conform de regels van de voedselveiligheid?

Volg de opleiding van Horeca Forma en maak je tip top in orde voor een FAVV-controle. Leer tijdens deze opleiding alles over de recente regelgeving rond voedselveiligheid.

Voor meer informatie neem een kijkje via deze link of contacteer het FAVV voor meer vragen.