Nieuws uit de deeleconomie

26/02/2018

Airbnb biedt hotelkamers aan

Airbnb biedt nu ook de mogelijkheid om hotelkamers op haar platform te boeken. Deze hotelkamers moeten aan een aantal voorwaarden voordoen waarbij persoonlijke gastvrijheid een centraal element is. De pagina van airbnb somt alle voorwaarden op.

Airbnb wordt zo een concurrent voor gevestigde online reisbureaus (OTA’s of Online Travel  engencies) zoals booking.com, expedia. Airbnb heeft het voordeel dat ze een lagere commissie aan hotels aanrekent. Terwijl OTA’s een commissie aanrekenen van 10-25% per boeking, bedraagt dit bij Airbnb 3%. Airbnb rekent daarnaast wel servicekosten van 6-12% aan bij de gebruiker.

Anderzijds blijven OTA’s ook niet bij de pakken zitten. Zo biedt booking.com nu ook de mogelijkheid om te overnachten bij particulieren, de oorspronkelijke doelgroep van Airbnb.

Menu Next Door sluit de deuren

Menu Next Door kondigt aan dat ze haar activiteiten in Brussel stopzet. Via Menu Next Door konden mensen eten afhalen bij hobbykoks in de buurt. Na drie jaar blijkt de startup niet winstgevend te zijn. Ook eerdere uitbreidingen naar Londen en Parijs werden vroeger reeds stopgezet. Hiervoor zijn er verschillende redenen:

  • Het potentieel van de deeleconomie in het segment van maaltijden is veel kleiner dan dat van accommodaties. Mensen zijn minder geneigd om een maaltijd van iemand te ‘delen dan een slaapplaats.
  • De motivatie voor het delen van maaltijden is bovendien vooral sociaal, terwijl een sociaal netwerk in grootsteden net vaak ontbreekt.
  • Bovendien hebben de hobbykoks concurrentie van de vele takeaways en is het niet eenvoudig voor hobbykoks om een constante kwaliteit te leveren.

In Vlaanderen is Flavr nog steeds actief. Een niet-commerciële speler is Thuisafgehaald.

Meer info over de gevolgen van Airbnb kan je lezen in het rapport ‘deeleconomie in de horeca: vormen en impact’