Hoe hou je je werknemers gemotiveerd en productief? Tip 3!

30/01/2020

Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en productiever aan het werk te  zetten. Lees hier je derde tip!

In onze eerste tip las je dat je je werknemers gemotiveerd en productief houdt door ze 3 dingen te geven: autonomie, verbinding met anderen, en een gevoel van competentie. In deze tip 3 lees je over een tweede manier om je werknemers meer autonomie te geven: communicatie.

Jouw medewerkers zijn pas gemotiveerd als je hen duidelijk communiceert wat de doelstellingen van je organisatie zijn en hoe hun taken hier in passen. Wil je goed communiceren? Hou dan rekening met de 5 W’s:

  • Wat?

Wil je iets vertellen over de organisatie (bv. missie, visie, veranderingen…), over de functie (bv. taken, opleiding, veiligheid…) of over de persoon zelf (bv. feedback, evaluatie…)?

  • Waarom?

Wil je inspireren? Beslissingen motiveren? Of de sfeer op de werkvloer verbeteren?

  • Wie?

Welke persoon is het best geschikt om de boodschap te brengen (niveau, rol, plaats in team…)? Moet iedereen de boodschap ontvangen of een beperkte groep? Pas je boodschap aan de ontvanger aan.

  • Waar?

Je kan communiceren via verschillende kanalen: van sociale media, tot e-mails, vergaderingen en privégesprekken. Moet het snel en kort? Of is er tijd? Mag het standaard of moet het creatiever?

  • Wanneer?

Beter teveel en te snel dan te weinig en te traag.

 

Volgende week verschijnt een nieuwe tip. Hou die zeker in het oog!

Lees hier meer over het ‘Langer Werken’ project