Horeca maakt ook in juli nog talrijk gebruik van tijdelijke werkloosheid

17/09/2021

Horecawerkgevers hebben in juli van dit jaar hun werknemers nog voor ongeveer 230.000 dagen op tijdelijke werkloosheid moeten zetten. Dat is meer dan in het volledige jaar 2019.

Sinds 9 juni is bijna de volledige horecasector terug open. Enkel de discotheken moeten nog even wachten tot 1 oktober. Toch is het voor veel horecazaken nog geen ‘business as usual’, vooral tijdens de afgelopen zomer met de nog steeds geldende beperkingen. Dat het nog niet normaal ondernemen is, is ook te zien in de voorlopige cijfers van tijdelijke werkloosheid corona die de RVA publiceert. 
 

Meer tijdelijke werkloosheid dan in volledige jaar 2019
Meer dan 5.000 horecawerkgevers hebben in juli nog ongeveer 19.000 werknemers minstens één dag op tijdelijke werkloosheid corona gezet. Voor de Belgische horecasector in z’n geheel gaat het om 227.542 dagen tijdelijke werkloosheid. Dit is een voorlopig cijfer dat nog met ongeveer 10 procent oploopt bij een volgende update van de cijfers. 
Het cijfer lijkt veel en dat is het ook. Zeker als je weet dat in het precoronajaar 2019 het totaal op nog geen 170.000 dagen uitkwam. In juli van dat jaar waren er amper een kleine 13.000 dagen tijdelijke werkloosheid. Toch is er een lichtpuntje want het aantal dagen vermindert elke maand en ligt al ruim onder de bijna 1,2 miljoen dagen tijdelijke werkloosheid van april dit jaar.
 

Arbeidsmarkt horeca nog niet in evenwicht
De cijfers zijn confronterend, des te meer in tijden waarin de horecasector smeekt om personeel. Toch is er een logische verklaring. De coronacrisis is nog niet voor iedereen voorbij. Hierdoor is de arbeidsmarkt in de horeca nog niet terug in evenwicht. Brussel is nog steeds zwaar getroffen doordat buitenlandse toeristen en pendelaars minder talrijk aanwezig zijn. Brussel is goed voor bijna 100.000 dagen tijdelijke werkloosheid, verhoudingsgewijs een hoog aantal. 
Vooral de hotels missen de buitenlandse toeristen, zowel in Brussel als in de Vlaamse kunststeden. Naast de hotels hebben ook cateringzaken er een ongewone zomer opzitten. Onzekerheid heeft velen doen beslissen hun feest te verplaatsen naar dit najaar. Dit is iets wat de cateraars in september al ondervinden, met plezier uiteraard!