VDAB zet horecapersoneel op lijst van (corona)knelpuntberoepen

29/01/2021

Naar jaarlijkse gewoonte heeft VDAB de lijst van knelpuntberoepen bekendgemaakt. In die lijst zitten ook een aantal horecaberoepen, al krijgen die dit jaar een speciaal etiket opgeplakt.

De lijst van knelpuntberoepen toont de beroepen waarvoor vacatures moeilijk ingevuld raken. Verpleegkundige staat eerste in de lijst van 190 beroepen. In de lijst staan ook 12 horecaberoepen. Die zijn verdeeld over hotel- (3 beroepen), keuken- (3 beroepen) en zaalfuncties (6 beroepen). De enige verandering voor de horeca ten opzichte van vorig jaar is het verdwijnen van sommelier uit de lijst.  

Chef-kok
VDAB stelt de lijst samen op basis van een kwantitatieve analyse van VDAB-gegevens van vacatures en werkzoekenden, alsook een bevraging van experten. Uit de kwantitatieve analyse blijkt dat binnen de horeca chef-kok en chef-kok grootkeuken aan alle drie de kwantitatieve parameters voldoen om tot de lijst te behoren. Dit betekent dat er vooreerst te weinig werkzoekenden zijn die zich voor deze beroepen aanbieden, maar ten tweede ook dat deze vaak niet over de juiste vaardigheden of ervaring beschikken. De derde parameter gaat over de specifieke arbeidsomstandigheden zoals stressvol of weekend- of nachtwerk. Op twee beroepen na, tikken overigens alle horecaberoepen minstens twee van die drie kwantitatieve parameters af. 

Coronaknelpuntberoepen
Dit jaar heeft de lijst iets meer uitleg nodig dan vorig jaar. Er staan namelijk een aantal beroepen in die een duidelijke impact van de coronacrisis ondervinden. Het gaat voornamelijk om beroepen in sectoren die verplicht gesloten zijn en waar de vraag naar werknemers dus sterk is teruggevallen. Hier hoort de horecasector uiteraard ook bij waardoor alle horecaberoepen in de lijst een corona-etiket krijgen opgeplakt. VDAB zegt dat dit een tijdelijk effect is, maar waarschuwt dat bij de herneming van de activiteiten het probleem wellicht nog groter zal zijn dan voordien. Dit komt doordat werknemers mogelijks de sector verlaten hebben op zoek naar meer werkzekerheid in een andere sector. De aanwezigheid van horecaberoepen in de lijst blijft dus zeer belangrijk om de toestroom van werkzoekenden te vrijwaren omdat dit gepaard gaat met financiering voor de opleiding of omscholing naar deze beroepen. 

Bronnen:
VDAB (2021). Knelpuntberoepenlijst 
Vrtnws (2021, 28 januari). Treinbestuurder en wijnkelner uit de lijst, boekhouder in top tien: wat zijn de knelpuntberoepen voor dit jaar?
 

Wil je meer lezen over opleidingsmogelijkheden in de horeca, kijk dan op de website van Horeca Forma