Verblijfstoeristen waarderen onze kunststeden

05/08/2019

 

Toerisme Vlaanderen voerde in 2018 een onderzoek uit naar het toeristen profiel in de Vlaamse kunststeden Brugge, Gent, Antwerpen, Brussel, Mechelen en Leuven. Met een gemiddelde tevredenheidsscore van 8.3 op 10 blijkt de toerist best tevreden van zijn verblijf in onze kunststeden. Zowel dag- als verblijfstoeristen zijn hiervoor bevraagd, al ligt de focus op de verblijfstoerist. Een toerist wordt als verblijfstoerist beschouwd zodra hij minstens 1 nacht in de kunststad overnacht.

Kunststeden verleiden hoogopgeleide toeristen

De gemiddelde leeftijd van de verblijfstoerist is 43 jaar. 60% studeerde verder na de middelbare school en 16% heeft nog thuiswonende kinderen. Per kunststad zien we een iets ander profiel van toerist. Zo trekt Antwerpen meer jongeren aan, terwijl Leuven veel aantrek heeft bij 65-plussers en hoogopgeleiden. Ook per nationaliteit van de toerist zelf zijn er verschillen. Japanners en Chinezen zijn doorgaans jonger terwijl Zwitserse en Belgische toeristen net ouder zijn dan gemiddeld.

Erfgoed als de belangrijkste drijfveer

De aanleiding om onze kunststeden te bezoeken blijkt vooral het erfgoed te zijn. De naam en faam van de stad staat op 2; het rijke verleden op 3. Onze eetcultuur vinden we terug op plaats 5. Per stad en land van herkomst van de toerist vinden we ook hier verschillen. Lekker eten en drinken is belangrijker voor steden als Leuven en Mechelen. Erfgoed en het rijke verleden zoeken ze dan weer in Brugge, terwijl ze in Brussel ook vaak hun familie en vrienden bezoeken. Toeristen typeren onze steden vooral als mooi, gezellig, gastvrij, vriendelijk en goed onderhouden.

De verblijfstoerist informeert zich online

81% van de verblijfstoeristen informeert zich vooraleer hij een kunststad bezoekt. 61%  verkiest daarbij om online, via websites op zoek te gaan naar meer info. De website van de kunststad zelf, reserverings- en boekingssites of sites met reizigersreviews  zijn het populairst. Toeristen die Brugge, Leuven en Mechelen bezoeken informeren zich het meest vooraf. Belgen en Nederlanders zoeken het minste op in vergelijking met bezoekers uit andere landen.

Hotels zijn populairste logies

De meeste toeristen reizen in gezelschap, grotendeels met het gezin. 5% reist in het gezelschap van kinderen jonger dan 12 jaar, 4% in het gezelschap van personen met een beperking. Een toerist verblijft gemiddeld 2,05 nachten in de kunststad. Dat doet hij het liefst in een hotel. Hotels staan met 69% ruim aan de top als meest favoriete logies. . B&B / gastenkamer (17%) en de privékamer zonder ontbijt (5%) volgen op ruime afstand. 9% van de verblijfstoeristen opteert voor een pakketreis. Vooral toeristen van buiten Europa reizen vaker op deze manier. Drie op de tien verblijfstoeristen combineren hun verblijf in een kunststad met een andere bestemming.

De eigen wagen of die van een reisgenoot geniet nog steeds de voorkeur om naar de vakantiebestemming te reizen. De trein en het vliegtuig volgen in de lijst. Uiteraard beïnvloedt het land van herkomst het transportmiddel waarmee je reist.

Toeristen laten het geld rollen

De verblijfstoerist spendeert gemiddeld 150 euro per dag. Hiervan gaat 54 euro naar logies, 49 euro naar maaltijden en drank en 41 euro naar shopping, attracties e.a. Het resterende bedrag geeft men uit aan plaatselijk vervoer. Op die manier genereren alle recreatieve verblijfstoeristen samen een omzet van 1 miljard euro in de kunststeden.

Het volledige onderzoek kan je nalezen op:

 

 

 

Kunststedenonderzoek Toerisme Vlaanderen