Wegwijs in belastingaangifte voor de kleinschalige logiesuitbater

07/08/2018

Meer en meer Vlamingen openen een kleine B&B of verhuren via online platformen af en toe een kamer, een vakantiewoning, een weide… aan toeristen. Maar hoe moet je als kleinschalige uitbater die inkomsten correct aangeven bij de fiscus? En wat met de nieuwe wet op het onbelast bijverdienen? De brochure ‘Jouw logies en je belastingaangifte’ zet je op weg.

Tot nu toe was er weinig informatie over de aangifte van inkomsten uit occasionele toeristische verhuur. Het nieuwe logiesdecreet creëerde een gelijk en makkelijk te betreden speelveld voor logiesuitbaters. Wie inkomsten genereert met het uitbaten van een logies, moet hiermee natuurlijk rekening houden in zijn belastingen. Daarom riep Toerisme Vlaanderen de hulp in van drie specialisten om alle info te verzamelen. 

  1. Je vindt in de brochure eerst een informatief deel over de verschillende categorieën van inkomsten en hoe die van toepassing kunnen zijn op de verhuur van een toeristisch logies. De praktijk is evenwel nooit ver weg. Wat hoort thuis onder welke code van je belastingaangifte? Wat met de fiscale behandeling van de deeleconomie en het onbelast bijverdienen? Het wordt allemaal eenvoudig uitgelegd. 
  2. Het tweede deel bevat negen praktijkvoorbeelden waarin je de fiscale regels toegepast ziet op concrete situaties. Zowat elke kleinschalige uitbater zal zich in minstens één situatie herkennen.

De brochure ‘Jouw logies en je belastingaangifte’ is niet meer dan een degelijke leidraad. Met alle vragen over jouw concrete situatie moet je terecht bij de FOD Financiën of bij een belastingconsulent of boekhouder. 

Je kan de brochure ‘Jouw logies en je belastingaangifte’ gratis online bekijken en/of downloaden. 

Download de brochure 'Jouw logies en je belastingaangifte'
Bekijk de brochure online