Werkbaarheidsscans Horeca Forma voor werkgevers en werknemers

23/02/2024

In 2022 bracht Guidea in samenwerking met Horeca Forma de werkbaarheid van de horecasector in kaart. De studie belichtte zowel de sterktes als aandachtspunten op het vlak van werkbaarheid. Naast deze algemene evaluatie van de horecasector, was er ook nood aan een tool waarmee horecawerkgevers en -werknemers zelf de werkbaarheid van hun eigen zaak of job kunnen evalueren én verbeteren. In het kader van het project ‘Werkbaar werk in de horeca’ ontwikkelde Horeca Forma daarom samen met Guidea twee werkbaarheidsscans die werkgevers en werknemers op weg helpen naar een betere werkbaarheid.

Naar de werkbaarheidsscan

Studie ‘Werkbaar werk in de Vlaamse horeca’

Guidea onderzocht in 2022 in samenwerking met Horeca Forma hoe horecawerknemers de werkbaarheid van hun job ervaren. Uit de bevraging kwamen zowel sterktes als aandachtspunten naar voor. Zo haalt de meerderheid van de werknemers plezier uit hun job, hebben velen een goede band met hun leidinggevende en zijn de meesten tevreden met de variatie in hun takenpakket. Op aspecten als werktempo, opleidingsmogelijkheden en werk-privébalans is er nog ruimte voor verbetering.

Dit vormde de basis voor de werkbaarheidsscans waarmee werkgevers en werknemers nu ook zicht krijgen op de werkbaarheid van hun eigen zaak of job, met tips op maat.

Werkbaarheidsscan voor werkgevers en werknemers

De twee werkbaarheidsscans, een voor werkgevers en een voor werknemers, vormen een ideaal startpunt om zelf aan de slag te gaan met verschillende werkbaarheidsaspecten. Via de werkbaarheidsscan ontdek je aan de hand van een korte quiz in een oogopslag wat goed loopt en waar je nog op kan inzetten. De scan geeft je concrete tips en adviseert je bovendien via welke opleidingen je de werkbaarheid kan verhogen.

Benieuwd welke acties jij kan nemen om de werkbaarheid van jouw horecazaak of job te verbeteren? Neem dan snel een kijkje op de website van Horeca Forma en vul de werkbaarheidsscan in. 

Naar de werkbaarheidsscan
Meer info over werkbaar werk in de horeca