Wat eten we in de toekomst?

11/02/2020

Uit een studie van ‘The Valley’ blijkt dat de voedselindustrie en de horeca voor een transformatie staan. Bedrijven breken door met hoogtechnologische producten en diensten. Sensoren, virtual reality, big data en 3D print gebaseerd op artificiële intelligentie maken dit mogelijk. Wat serveer je in de toekomst? Hoe ziet je restaurant er  in de toekomst uit? Slaag je erin om via technologie gezonder te koken?

 

We hebben geen glazen bol. Wat we wel weten is dat je via deze technologie

 

… gezonder en duurzamer voedsel kan produceren.

Producten met plantaardige proteïnen groeien aan belang. De productie van voedsel in laboratoria neemt toe. Gewassen groeien met elektriciteit, lucht, water en bacteriën. Fruit groeit bij hoge temperatuur en weinig water. Deze intelligente ‘moestuinen’ leveren gezonder en duurzamer voedsel. Bye bye pesticiden!


… gepersonaliseerde producten en diensten ‘on demand’ kan aanbieden.

Restaurants met gepersonaliseerde menu’s op basis van iemands voedingsprofiel nemen toe. Ook keukens die exclusief koken voor thuisbezorgmaaltijden (de zogenaamde dark kitchens) blijven toenemen. Ze koken voor ‘delivery only’ restaurants maar ook voor zaken die hun 'take away' willen uitbesteden. Abonnementen op gepersonaliseerde, aan huis geleverde maaltijdboxen blijven populair. Voor 2025 schat men de wereldwijde waarde van deze boxen op 9.000 miljoen dollar.
 

… de belevenis van je gasten kan verbeteren.

Cafés, restaurants en bars gebruiken technologie om iets speciaals te bieden. Gerobotiseerde kelners, armen, drones of digitale assistenten raken meer en meer in gebruik. Net als speciale eetruimtes waar alles 3D geprint is of hyperrealistische menu’s met augmented of immersive reality. Robotica en databeheer zorgen dan weer voor makkelijker betalen (bv. via gezichtsherkenning), bestellen (bv. via voice control in de auto of in een hotelkamer) en voor loyaliteitsprogramma’s die winkels en restaurants combineren.

 

… je onderneming circulair maakt.

Nieuwe businessmodellen laten zich inspireren door de circulaire economie, duurzaam ondernemen en upcycling. Zero- waste restaurants hebben menu’s die afhangen van hun voorraad ingrediënten. Zo gaan ze voedselverspilling tegen. 3D printers transformeren te rijp fruit tot voedzame stoffen. Verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar (op basis van bv. algen of chitine) of herbruikbaar.

 

Wil je dit alles met je eigen ogen zien? Volg dan voor eind mei de interactieve tour ‘De reis van voedsel’ in The Place in Madrid.

Meer lezen:  ‘De reis van voedsel’ @ The Place, Madrid.