Ken jij je food- en beveragecost?

10/12/2021

De coronacrisis zet de rendabiliteit van horecazaken verder onder druk. Het is daarom meer dan ooit belangrijk om de food- en beveragecost te kennen van je gerechten en dranken. Reken hiervoor op onze Guidea foodcostberekening app.

Waarom kiezen voor de Guidea app?

Bepaal een gezonde marge op je gerechten en dranken

Naast de liefde voor het vak, ben je toch vooral werkzaam in de horeca om je boterham te verdienen. Het is dus belangrijk dat je voldoende marge neemt om alle kosten te dekken. Maar hoe maak je nu een goede inschatting? De Guidea foodcostberekening app helpt je deze noodzakelijke berekening te maken op basis van je aankoopkosten, personeelskosten en de marges van je gerechten en dranken. De app adviseert je bovendien ook een correcte verkoopprijs. 

Breng verborgen kosten zoals afval en bederf in kaart

Het berekenen van je food of beveragecost start zonder twijfel bij de aankoopkosten van je ingrediënten en dranken. Wie echter enkel oog heeft voor de kiloprijs op zijn of haar aankoopfactuur, zal bij de eindafrekening vreemd opkijken. Tijdens het bereiden en serveren van je maaltijden en dranken krijg je namelijk ook te maken met verborgen kosten. Dit zijn kosten die niet zichtbaar zijn in je menu, maar die jij wel betaalt en dus ook moet doorrekenen in de verkoopprijs. 

Al van bij het versnijden en verwerken van je ingrediënten, krijg je met dergelijke kosten te maken. Niet alles komt immers in je kookpotten terecht. Toch heb je ook betaald voor hetgeen in de vuilbak belandt. Dit afval tel je dus best mee in de kostprijs van je gerecht. Verder in het proces krijg je ook te maken met breuk en bederf. Een klein deel van je gerechten en dranken zal je niet verkopen doordat de houdbaarheidsdatum is verstreken of doordat je iets laat vallen of iets mislukt. In de Guidea foodcostberekening app is ruimte voorzien om deze verborgen kosten in te geven. Zo bepaal je de verkoopprijs op basis van de werkelijke kosten en niet alleen de zuivere aankoopprijs van je ingrediënten.

Vind allergenenvrije gerechten vlot terug op vraag van je gast

In de horeca ben je verplicht je gasten te informeren over de aanwezigheid van allergenen. Dit is niet altijd evident omdat je daarvoor je gerecht moet ontleden tot op het niveau van de individuele ingrediënten. Via de Guidea app bouw je je gerechten op vanuit die ingrediënten. Dit laat toe om ook de allergenen van elk ingrediënt mee te nemen in het uiteindelijke gerecht. De allergenen zie je dus ook verschijnen op de technische fiche van elk gerecht.

Daarenboven bevat de Guidea foodcostberekening app ook een handige zoekfunctie. Die laat toe om net op zoek te gaan naar een gerecht vrij van een bepaald allergeen. Zo kan je met een gerust hart je gast een voor hem of haar veilige keuze voorstellen.  

Zet in op uniformiteit in je keuken met printbare technische fiches

De meerwaarde van het standaardiseren en vastleggen van je recepten in een technische fiche valt niet te onderschatten. Vooreerst is het een onmiskenbaar hulpmiddel in de keuken. Het zorgt ervoor dat de receptuur, gebruikte hoeveelheden en de te nemen stappen duidelijk gedefinieerd zijn en vastliggen. Zo vermijdt je niet alleen verrassingen op vlak van foodcost, maar is het ook een middel om de kennis binnenshuis te houden mocht je chef-kok vertrekken. Door het volgen van een technische fiche voldoe je ook aan de verwachting van je vaste klanten. Zij verwachten bij elk bezoek aan je horecazaak dezelfde kwaliteit, smaak én portie.

In de Guidea foodcostberekening app krijg je als eindresultaat een overzichtelijke receptenfiche per gerecht, inclusief foto, allergeneninformatie en bereidingswijze. Je kan de technische fiches downloaden en uitprinten voor gebruik in de keuken.  

Gebruik de Guidea app gratis en onbeperkt in tijd

In tegenstelling tot de meeste andere foodcost apps is de Guidea app gratis en onbeperkt in tijd te gebruiken De enige investering die jij moet maken is de tijd om alle gegevens in de app in te voeren. Onze werkingsmiddelen komen rechtstreeks vanuit de sector. Daarom kunnen wij je de app gratis aanbieden, dus waarom zou je er geen gebruik van maken?

Start je eigen foodcostberekening
Volg een gratis opleiding Food & Beverage berekening bij Horeca Forma (als werknemer)
Volg een gratis opleiding Foodcostberekening by app bij Horeca Vlaanderen (als horecaondernemer)