Ken jij de horecacijfers van jouw gemeente?

07/03/2024

Via de dashboards van onze online database ‘Horeca in cijfers’ stel je een handig en visueel horecarapport van jouw gemeente samen. Wij gaan in dit artikel op zoek naar de meest in het oog springende cijfers.

Met 3.728 horecaondernemingen kroont Antwerpen zich tot horecahoofdstad van België. Gent en Brussel volgen op een tweede en derde plaats. Opgelet, het gemeenterapport van Brussel telt enkel de gemeente Brussel en niet het ganse gewest. De rode lantaarn is voor Herstappe met slechts één horecaonderneming. Deze laatste is ook veruit de kleinste gemeente van het land met slechts 77 inwoners. 
 

Aandeel horeca is hoger in toeristische gemeenten
Om een echte vergelijking te maken, is het daarom beter om ofwel de horecadensiteit per inwoneraantal te gebruiken ofwel het aandeel van de horeca in alle ondernemingen. Deze laatste graadmeter toont een ander beeld dan het absolute aantal horecaondernemingen waarbij de toeristische regio’s van ons land naar de voorgrond treden. Vresse-sur-Semois in de Ardennen staat in deze lijst op kop. Daar is 24 procent van alle ondernemingen een horecazaak. De nummers twee en drie, Blankenberge en De Panne, liggen daarentegen aan de Kust. In die gemeenten is 18 procent van alle ondernemingen een horecaonderneming. 

Drinkgelegenheden verdwijnen niet overal
Het horecalandschap is continu in beweging. Zo komen er nieuwe horecaondernemingen bij, maar verdwijnen er ook. Dat laatste is het meest zichtbaar bij de drinkgelegenheden, waar het aantal nagenoeg elk jaar achteruit gaat. In absolute aantallen gaat het aantal drinkgelegenheden het sterkst achteruit in Antwerpen, al is dit niet zo verwonderlijk door de grootte van de stad. Toch gaat het aantal drinkgelegenheden niet overal achteruit. Zo tellen onder andere Zaventem, Kraainem en Wemmel in 2022 meer drinkgelegenheden dan tien jaar eerder, in 2012. 


Hotelscholen in de regio zijn belangrijk
De horeca is een belangrijke werkgever in veel gemeenten. Om die reden is ook het horecaonderwijs van cruciaal belang. In de gemeenterapporten vind je het aantal leerlingen dat voltijds horecaonderwijs volgt per woonplaats. In de steden met de meeste inwoners wonen logischerwijs ook het meeste leerlingen. Daarom is het interessanter te kijken naar het relatieve belang van de leerlingen die voltijds horecaonderwijs volgen. Dat geeft een ander beeld waarbij je concentraties ziet in de buurt van hotelscholen. Vooral West-Vlaanderen springt in het oog. De gemeenten Zuienkerke, Nieuwpoort, Kortemark en Middelkerke laten een hoog percentage leerlingen in het voltijds horecaonderwijs zien in vergelijking met het gemiddelde. 


De gemeenterapporten bevatten nog veel meer cijfers. Ga zelf aan de slag met het gemeenterapport van jouw gemeente via www.guidea.incijfers.be/dashboard en klik op gemeenterapport. Ligt je interesse in een bredere regio, klik dan op provincierapport of gewestrapport.
 

Maak je eigen gemeenterapport aan