Innovatie in horeca familiebedrijven

30/07/2018

Horecaondernemingen moeten innoveren als ze willen ‘mee’ zijn, overleven en groeien. Maar wat is innovatie nu precies? En hoe doe je dat als kleiner familiebedrijf in de horeca?

Innovatie is alles dat verschilt van ‘business as usual’. Het gaat om vernieuwing, ontwikkeling, aanpassing en verandering. Dit kan gaan van verbouwingen of de aankoop van nieuwe toestellen tot een andere manier van dienstverlening of bedrijfsvoering.

Een recente studie toont dat samenwerken met anderen belangrijk is als je wil innoveren. Misschien sta je er nog niet bij stil, maar zowel je familie, werknemers, gasten als je concurrenten zijn een bron van vernieuwende ideeën en acties!

1. Familieleden in de onderneming denken mee na over de lange termijn doelen van de onderneming. Ze zijn een waardevolle bron van steun en leveren grote inspanningen om de zaak te laten overleven.

2. Werknemers zijn toegewijd, ervaren en betrokken bij de ondernemersfamilie en de gasten. Ze kunnen een belangrijke rol spelen in innovaties op vlak van proces management, het team en de gastenrelaties.

3. Gasten geven vaak expliciet aan hoe ondernemingen hun aangeboden producten en/of diensten kunnen verbeteren. Indirect passen ondernemingen zich ook continu aan om hun gasten tevreden te stellen.

4. Concurrenten kunnen samenwerken en zo de inspanningen om te innoveren ‘delen’ (bv. kosten). Daarnaast zorgt de competitieve druk tussen concurrenten voor innovatie. Wie wil er nu niet de eerste (of bij de eerste) zijn om met iets nieuw te komen?

Bron: Kallmuenzer, A. (2018). Exploring drivers of innovation in hospitality family firms. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 30 (3), p.1978-1995.