Hoeveel kan de sector verwitten?

07/07/2017

Een artikel van De Tijd (01/07/2017) stelt dat 15% van de horecaomzet zwart was voor de komst van de witte kassa. Het beroept zich daarbij op berekeningen van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR). Het INR vergeleek de aangegeven omzet van bedrijven met wat consumenten zelf verklaren uit te geven in de horeca.

Door de witte kassa zal dit percentage fel geslonken zijn, maar niet helemaal. Momenteel hebben 19.532 van de 21.701 horecaondernemingen een witte kassa. Vlaanderen heeft meer kassa’s dan wettelijk verplicht. In Wallonië en Brussel zijn zo’n 2.200 ondernemers nog niet in orde.

Uit onze cijfers blijkt dat de verwitting in de sector volop bezig is, vooral op het gebied van tewerkstelling. Op twee jaar tijd is het personeelsbestand (in voltijdsequivalenten) in de Vlaamse restaurants met 18% gestegen, terwijl dit gemiddeld slechts 2% is in andere sectoren. Zo’n groei is ongekend. De evolutie van de omzetcijfers oogt minder spectaculair, al boekt de horeca ook hier betere cijfers dan gemiddeld. Deze cijfers worden echter doorkruist door de impact van de aanslagen en de hogere prijzen die ondernemers aanrekenen. Dit en veel meer kun je lezen in onze Polsslag Vlaamse Horeca.


Polsslag Vlaamse Horeca
Lees hier meer.
Artikel De Tijd