Barok koken met een twist

26/04/2018

Horeca Vorming, Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen willen de horeca inspireren  om creatief  in te spelen op het toeristisch programma Vlaamse Meesters met onder andere workshops en een culinaire gids over 'Barok koken'.

De inspiratiegids "Barok koken met een twist" bevat de beste recepten, opvallendste bereidingswijzen en interessantste keukengeheimen uit de baroktijd (17e eeuw). Deze culinaire gids met de kook- en eetgewoontes van toen, wordt jouw beste maatje tijdens het barok themajaar (2018) van het toeristisch programma 'Vlaamse Meesters'. Want vanaf juni 2018 komen bezoekers vanuit alle hoeken van het (buiten)land naar Antwerpen en Oudenaarde. Via tentoontenstellingen en evenementen kunnen ze het barokke nalatenschap van meesters als Peter Paul Rubens en Adriaen Brouwer bewonderen. En iedereen weet dat kunstliefhebbers ook wel houden van culinaire verwennerij. Dankzij de vele tips kan jij daarvoor zorgen. Je kan hen de barok op hun bord laten proeven. 

Is deze gids iets voor jou?

  • Ja, als je werkt in een horecazaak of een horecazaak uitbaat.
  • Dubbel ja, als die zaak zich bevindt in Antwerpen of de Vlaamse Ardennnen.
  • Ja, als je de bezoekers extra wil verwennen.
  • Ja, als je zin hebt om origineel uit de hoek te komen.
  • Ja, als je wilt dat de gasten je zaak onthouden en erover praten.
  • Ja, als je ons cultureel ergoed en onze eetcultuur mee wil promoten bij toeristen.
Lees hier 'Barok koken met een twist'

Deze gids is vooral een praktisch instrument doorspekt met tips, weetjes en tientallen inspirerende recepten. Typisch barokke gerechten met een hedendaagse twist.

 

Workshop koken als in de baroktijd van toen - 7 mei, Antwerpen

Onder impuls van de campagne Vlaamse Meesters wordt de stad Antwerpen in 2018 in een Barokjasje gehuld. Tijdens veelbelovende tentoonstellingen en artistieke evenementen wordt het cultureel nalatenschap van icoon Peter Paul Rubens geëerd. De kunstliefhebber pur sang, de man in de straat die de sfeer komt opsnuiven, (inter)nationale toeristen, ... ze zakken allemaal af naar Antwerpen en ze houden allemaal van lekker eten. 

Zou het niet fijn zijn als ze in jouw restaurant het culturele aan het culinaire kunnen koppelen? Als ze een gerecht kunnen proeven met een typische Barok smaak, look & feel? Hoe je dat aanpakt, leer je tijdens deze inspiratiedag. Uiteraard wordt er gekookt, nog beter is dat je meer te weten komt over de eet- en kookgewoontes uit de Barokperiode. Dat levert je extra smeuïge anekdotes op voor je gasten.

Programma

Jakob Snellings (Leuven Leisure) maakt je wegwijs in de eet- en kookgewoonten tijdens de Barokperiode en situeert deze tijd kort in onze geschiedenis. Samen met de deelnemers maakt hij enkele eenvoudige creatieve gerechtjes (soepje, vis, vlees, pastei en nagerecht) die toegankelijk zijn voor elk type horecazaak. Hij geeft typische 17e eeuwse Barok smaken een hedendaagse twist.

Na de lunch neemt culinair fotograaf Tony Le Duc je mee op sleeptouw. Tony en 15 Antwerpse chefs bundelden de krachten voor een nieuwe fototentoonstelling van hedendaagse gerechten in Barokstijl. Die prijkt in 2018-19 in het Rockoxhuis.

Ook chef Dennis Broeckx (L'épicerie du Cirque / Moss / Bar Palmier) werkt mee aan Tony's project. Hij maakt zijn gerecht in demo klaar en licht zijn visie toe.

Tot slot krijgt elke deelnemer een inspiratiegids Barok Koken met een twist.

Praktisch

Voor wie?  Voor chefs, sous-chefs en chefs de partie in de horeca (Paritair Comité 302).

Waar en wanneer? Maandag 7 mei van 10 uur tot 16 uur in kookatelier Minestrone, Boomgaardstraat 1 in Antwerpen

Inschrijven 'Workshop koken als in de baroktijd van toen - Horeca Vorming'