Nieuw logiesdecreet sinds 1 april 2017

11/04/2017

Sinds 1 april 2017 is het nieuwe Vlaamse logiesdecreet in werking. Dit decreet vereenvoudigt de administratieve regels voor wie toeristen tegen betaling laat overnachten. Veiligheid en kwaliteit blijven essentieel. Voor elk logies gelden dezelfde basisnormen in verband met (brand)veiligheid, verzekering en hygiëne, aangevuld met meer specifieke uitbatingsnormen per type logies. Elk logies moet je ook verplicht aanmelden. Je kan logies bovendien vrijwillig laten erkennen door Toerisme Vlaanderen, al dan niet met een comfortclassificatie (sterren). De vergunningen en sterren volgens het vorige logiesdecreet blijven nog maximum drie jaar geldig. 

Toerisme Vlaanderen
Op de website van Toerisme Vlaanderen vind je alle informatie, samen met de teksten van het logiesdecreet en de uitvoeringsbesluiten, die alle concrete normen en procedures vastleggen.
Brochure: Het Vlaams logiesdecreet in één oogopslag
Het toerisme in Vlaanderen is jaarlijks goed voor tientallen miljoenen overnachtingen in duizenden logies: hotels, vakantieparken, hostels, B&B’s bij mensen thuis, campings, druppeltenten, vakantiewoningen, zorgverblijven, …. Om al deze toeristen veiligheid en basiskwaliteit te garanderen en de uitbaters een wettelijk kader te geven, is er het Vlaamse logiesdecreet.