Bederven smartphones de sfeer tijdens een etentje?

30/03/2018

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Ook op restaurant zie je vaak mensen bezig met hun smartphone. Beïnvloedt dit nu de beleving aan tafel of niet?

Om deze vraag te beantwoorden voerden enkele onderzoekers een experiment uit. Ze verzamelden driehonderd proefpersonen. Deze mochten uit eten met drie à vijf vrienden of familieleden. Sommige proefpersonen moesten hun smartphone op tafel leggen tijdens het etentje. Anderen dienden hun smartphone stil te zetten en op te bergen in een doosje dat op tafel stond.

Na het etentje vulden alle proefpersonen een vragenlijst in over de mate van plezier, verveling, gespannenheid, energie, verbondenheid, afleiding… tijdens het etentje. Uit hun antwoorden bleek dat proefpersonen die hun smartphone op tafel moesten leggen:

  • hun smartphone vaker gebruikten,
  • minder plezier beleefden met hun vrienden of familie,
  • zich meer afgeleid voelden, en
  • zich meer verveelden in vergelijking met de proefpersonen die hun smartphone moesten opbergen.

We genieten dus minder van de ervaring van samen eten en samen zijn als we onze smartphones gebruiken. Smartphones kunnen de sfeer tijdens een etentje dus écht wel bederven

Bekijk het filmpje van de VRT "Verslaafd aan je smartphone? Zo geraak je er van af."
Lees hier het originele artikel "Smartphone use undermines enjoyment of face-to-face social interactions" (Journal of Experimental Social Psychology).