Hoe hou je je werknemers gemotiveerd en productief? Tip 2!

23/01/2020

Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en productiever aan het werk te  zetten. Lees hier je tweede tip!

In onze eerste tip las je dat je werknemers gemotiveerd en productief houdt door ze autonomie, verbinding met anderen, en een gevoel van competentie te geven.

In deze tip 2 lees je over een eerste manier om je werknemers meer autonomie te geven: inspraak.

Inspraak betekent dat je je werknemers mee laat beslissen over bepaalde aspecten van hun job, zoals hun:

  • taken,
  • uren,
  • werktempo,
  • werkvolgorde,
  • manier van werken, of
  • manier van problemen oplossen.

Daarnaast kan je je werknemers mee laten beslissen over taken buiten hun job. Misschien willen ze graag wisselen tussen verschillende jobs (jobrotatie)? Verlangen ze naar extra of moeilijkere taken (jobuitbreiding of -verrijking)? Of willen ze samen met anderen verantwoordelijk zijn voor een bepaalde taak (flexiwerk)? Bespreek dit met je medewerkers afzonderlijk en kijk daarna in team wat er mogelijk is.

Ten laatste is het ook mogelijk om je werknemers zelf aan de slag te laten gaan met hun job, zonder dit met jou te overleggen. Hoe kunnen ze zelf zorgen dat hun werk vlotter verloopt? Of boeiender wordt? Hoe kunnen ze hun job beter bij zichzelf doen passen? Laat ze zelf met oplossingen komen.

 

Volgende week verschijnt een nieuwe tip. Hou die zeker in het oog!

Lees hier meer over het ‘Langer Werken’ project