Voedsel hoort op een bord, niet in de vuilbak.

20/02/2018

Too Good to Go is niet zomaar de zoveelste nieuwe app. De oprichter van Too Good to Go, James Crummie, vat het zo samen: “Voedselverspilling is een van de domste problemen ter wereld. De restaurantindustrie verspilt elk jaar 600.000 ton voedsel, terwijl wereldwijd miljoenen mensen afhankelijk zijn van voedselbanken. Hoe is het mogelijk dat deze twee problemen naast elkaar kunnen bestaan?”

Verdienen aan voedseloverschot
Restauranthouders hoeven hun overschotten niet meer weg te gooien, ze kunnen er zelfs een cent aan verdienen en bijdragen aan de vermindering van voedselverspilling. Klanten kunnen voor een prikje een verse maaltijd afhalen. De enige voorwaarde is dat ze zelf een potje of een andere verpakking meebrengen.

Horecazaken plaatsen elke dag hun aanbod aan restjes
Dit is het eenvoudige principe van de app Too Good to Go (te goed om weg te gooien). Deze Deense app start over twee weken in Gent, en wil daarna de rest van ons land bereiken. De belangrijkste meerwaarde is een vlotte verbindingen tussen de klanten en de restaurants. Horecazaken plaatsen in de app elke dag hun aanbod aan restjes, en klanten lokaliseren snel de dichtstbijzijnde zaken. Het aanbod kan een volledige maaltijd omvatten, maar evengoed taart, broodjes of pizza’s. De restaurants kiezen zelf de prijs, maar het moet sowieso minder dan de helft zijn. Ook de betaling verloopt via de app.

Al meer dan 1.5 miljoen klanten in Europa
Too Good to Go is drie jaar geleden in Denemarken opgericht.  Met al 1,5 miljoen klanten en meer dan 3.000 horecazaken veroveren ze heel Europa. Momenteel wordt de app uitgetest in Gent, in het restaurant Basic Italian, het proefkonijn voor ons land. De uitbater is blij met het initiatief. Ze werken elke ochtend met verse producten en willen ook de late klanten nog voldoende keuze aanbieden.  Daardoor zitten ze ’s avond met veel overschotten die ze anders weggooien. De app biedt hier een oplossing voor. Zij verdienen een centje bij, dragen bij aan het verminderen van voedselverlies en de klant is tevreden met een verse maaltijd voor een voordelige prijs.

Bron: Het Nieuwsblad - 20 Feb. 2018

Website Too Good to Go
Lees ons online magazine "Wat een waste" boordevol extra tips

Hoeveel voedsel gooi jij in de vuilbak? Waar zit het grootste voedselverlies in jouw zaak en hoe kan je het inperken? Lees ons e-magazine “No food to waste” vol inspiratie en tips.