Ken jij de horecacijfers van jouw gemeente?

11/01/2021

Via de dashboards van onze online database ‘Horeca in cijfers’ maak je een handig en visueel horecarapport van jouw gemeente aan. Wij lieten alle 581 gemeenterapporten uit de printer rollen en gaan in dit artikel op zoek naar de meest in het oog springende cijfers.
 

Met 3.450 horecaondernemingen kroont Antwerpen zich tot horecahoofdstad van België. Brussel en Gent volgen op een tweede en derde plaats. Opgelet, het gemeenterapport van Brussel telt enkel de gemeente Brussel en niet het ganse gewest. De rode lantaarn is voor Herstappe met slechts één horecaonderneming. Deze laatste is ook veruit de kleinste gemeente van het land met slechts 79 inwoners. 
 

Horecadensiteit is hoger in toeristische gemeenten
Om een echte vergelijking te maken, is het daarom beter om de horecadensiteit te gebruiken: het aantal horecaondernemingen per 1.000 inwoners. Deze graadmeter toont een ander beeld waarbij de toeristische regio’s van ons land naar de voorgrond treden. Vresse-sur-Semois staat in deze lijst op kop met 26,4 horecaondernemingen per 1.000 inwoners. Ook de nummers twee en drie, La-Roche-en-Ardenne en Bouillon, liggen net als Vresse-sur-Semois in de Ardennen. De eerste Vlaamse gemeente staat op plaats vier: De Haan. De Haan telt 15,5 horecaondernemingen per 1.000 inwoners en troeft daarmee net de andere kustgemeenten Nieuwpoort, De Panne en Middelkerke af. 

Jammer genoeg gaan er ook elk jaar heel wat horecaondernemingen failliet. Het Brussels gewest kent al jaren een hogere faillissementsgraad dan Vlaanderen en Wallonië. Dit komt ook terug in de gemeenterapporten van de Brusselse gemeenten. Sint-Jans-Molenbeek heeft de hoogste faillissementsgraad van het ganse land. In de periode 2017-2019 staat de faillissementsgraad van die gemeente op 123 faillissementen per 1.000 actieve horecaondernemingen. Dit betekent dat in die periode jaarlijks één op de acht horecaondernemingen failliet ging. Koekelberg en Anderlecht volgen op plaats twee en drie met een ratio die nauwelijks lager en dus beter is. 


Horeca als belangrijke werkgever
De horeca is een belangrijke werkgever in veel gemeenten. In dit lijstje staat Brussel op plaats één met meer dan 12.000 arbeidsplaatsen in de horeca. Vooral een sterke hotel- en cateringsector zorgt voor een voorsprong op Antwerpen. Toch zijn het vooral de toeristische gemeenten waar de horecatewerkstelling een groot belang heeft in de totale tewerkstelling. In De Haan is bijvoorbeeld één op de drie arbeidsplaatsen in de horeca. De sector is dus van uitermate belang voor die gemeente. Ook in de West-Vlaamse gemeenten Blankenberge, Mesen en Koksijde ligt het aandeel hoger dan 20 procent. 
De gemeentrapporten bevatten nog veel meer cijfers. Ga zelf aan de slag met het gemeenterapport van jouw gemeente via www.guidea.incijfers.be/dashboard en klik op gemeenterapport. Ligt je interesse in een bredere regio, klik dan op provincierapport of gewestrapport.
 

Maak je eigen gemeenterapport aan