Hoe zit het met de competenties van Vlaamse horecaondernemers?

06/05/2019

Uit een analyse van de Stichting Innovatie en Arbeid blijkt dat horecaondernemers qua competenties op een aantal punten verschillen met ondernemers uit andere sectoren. In vergelijking met alle Vlaamse ondernemers zien we dat Vlaamse horecaondernemers:

  • minder vaak een diploma hoger onderwijs hebben (24% versus 59%).
  • minder bijscholing volgden gedurende het voorbije jaar (17% versus 52%).
  • minder leermogelijkheden hebben op en in hun werk (85% versus 97%).

 

Verder ervaart 10% van de bevraagde horecaondernemers een ernstig vaktechnisch of vakinhoudelijk tekort en 25% een ernstig tekort op vlak van management en bedrijfsbeheer. Werk aan de winkel dus! Want sterke vaardigheden zijn de sleutel tot leuk, succesvol en duurzaam ondernemerschap!

Wat kan je als beleid of ondernemer doen?

  • Voorzie en doe aan bijscholing.
  • Voorzie en volg stimulerende managementprogramma’s voor starters.
  • Bouw een ondersteunend sociaal netwerk (verenigingen, adviseurs, familie) op.
  • Focus sterker op technische en managementcompetenties in de basisopleidingen.

 

Bron: Penne, K. & Bourdeaud’hui, R. (2019). De competentieportfolio van de Vlaamse zelfstandige ondernemer. Geraadpleegd op 9 april 2019 via https://www.serv.be/stichting/persberichten/sterke-competenties-zijn-sleutel-succesvol-ondernemen

Lees hier de publicatie van Stichting Innovatie & Arbeid 'De competentieportfolio van de Vlaamse zelfstandige ondernemer'