Blijf op de hoogte van het sociaal juridische nieuws uit het PC 302.
Een nieuw jaar betekent automatisch nieuwe sociaal-juridische regels waarmee je rekening moet houden. Ontdek hier de belangrijkste voor jou.
Door overschrijding van de spilindex, indexeert het flexiloon opnieuw. Vanaf 1 december 2022 bedraagt zij 11,81 euro per uur (incl. flexivakantiegeld).
In de horeca zijn verschillende btw-tarieven van toepassing: 6%, 12% en 21%. Deze verschillen afhankelijk van je horeca activiteit. Weet jij als starter niet altijd welk tarief wanneer van toepassing is? Wij geven je een handig overzicht mee.
Hoe zit dat nu met de kosten van een trein- of busabonnement om naar het werk te komen?
Een nieuw jaar brengt automatisch een aanpassing van enkele bedragen. Blijf up-to-date en bekijk onze aangepaste brochures.
Op 1 januari 2022 indexeerden zowel de minimumlonen als de bestaande lonen in de horeca met 3,219%. Het flexiloon stijgt naar 10,69 euro (inclusief vakantiegeld).
In België gebruiken naar schatting 1.600 caféhouders de forfaitaire btw-regeling. Door het nieuw wetboek economisch recht verdwijnt deze regeling vanaf 1 januari 2022. De regering voorziet in een uitdoofperiode van zes jaar.
De overheid kwam met heel wat steunmaatregelen om horecaondernemers te beschermen tegen de coronacrisis. Wat je als ondernemer niet mag vergeten is dat je op sommige van deze maatregelen nog belastingen betaalt. Bekijk het overzicht.
Jouw nachtzaak mag eindelijk terug open. Hoe zorg je voor een geslaagde heropening?
Je hebt het misschien al gemerkt op onze pagina ‘Horeca in cijfers’. Het online dashboard met onder meer het gemeenterapport steekt in een nieuw jasje.
Juli en augustus beloven zeer druk te worden. Als werkgever bereid je je best voor op deze drukke periode. Wij zetten alles op een rij, zodat jij helemaal klaar bent!
Als horecawerkgever betaal je elk jaar de bijdrage voor de financiering van de jaarlijkse vakantie van je arbeiders. De federale regering neemt deze bijdrage evenwel dit jaar voor haar rekening.
De zetel is het officiële adres van jouw zaak. Afhankelijk of je een eenmanszaak of vennootschap hebt, zijn er verschillende opties.
Sinds 1 januari 2016 is de geregistreerde kassa (GKS) of witte kassa verplicht voor horecazaken die meer dan 25.000 euro omzet uit voeding halen. Lees hier meer over de voordelen van de kassa!
Tot 31 maart 2022 heb je, onder bepaalde voorwaarden, als horeca-uitbater geen omgevingsvergunning nodig voor stedenbouwkundige handelingen om terrassen te plaatsen.
De coronacrisis toont opnieuw dat het een hele uitdaging is om je team samen te stellen. Goede werknemers houden, wordt - naast nieuwe werknemers vinden - belangrijker dan ooit. Maar hoe doe je dat?
Wanneer de horeca heropent, belooft het zeer druk te worden. Als werkgever bereid je je best voor op deze drukke periode! Wij zetten alles op een rij, zodat jij helemaal klaar bent!
Door de coronacrisis is het mogelijk dat je als ondernemer in de problemen komt. Wat kan je doen als je jouw sociale bijdragen niet meer kan betalen?
Via de consumptiecheques hoopt de overheid de koopkracht van werknemers te verhogen én de sectoren die het zwaarst getroffen zijn door COVID-19 een duwtje in de rug te geven. Ontdek hier de voorwaarden.
Wat kost een flexi? Jobstudent? Voltijdse werknemer? Extra?
Het nieuwe jaar is ingezet. De periode van de personeelsfeesten komt er aan. Maar hoe zit het met de consumptie van alcohol? Ben je als werkgever aansprakelijk als er iets fou
Door de COVID-19-epidemie kregen veel horecazaken te maken met een verlaagde omzet. Wij geven per buurland een overzicht van de belangrijkste financiële maatregelen voor de horeca.
Wil je snel een wijziging aanbrengen in je omgevingsvergunningsaanvraag? Sinds 7 september kan dit op een eenvoudiger manier.
Het is de vraag die iedereen bezighoudt. Wij reiken je een aantal handvaten aan om deze uitdaging aan te gaan!
Welke veranderingen brengt het nieuwe Sectorakkoord voor jou?