5 tips voor een geslaagde heropening van jouw nachtzaak!

20/09/2021

Jouw nachtzaak mag eindelijk terug open. Op 1 oktober is het - na 18 maanden verplichte sluiting - zover. En daar komt heel wat bij kijken: coronamaatregelen, personeel, oud en nieuw uitgaanspubliek … Hoe zorg je voor een geslaagde heropening? Wij vonden bij Koninklijke Horeca Nederland de volgende tips:
 

1. Zorg voor een coronaveilige heropstart
Op de website van Horeca Vlaanderen vind je een overzicht van alle algemene richtlijnen, protocolfiches per sector om je zaak coronaproof te houden, info over CO2-meters en enkele handige downloads. 
 

2. Wees waakzaam op alcoholtolerantie
Voor heel wat van je gasten is het een tijd geleden dat ze zijn uitgegaan. Daardoor ligt hun tolerantie voor alcohol mogelijks lager. Let dus extra op de hoeveelheid alcohol die je schenkt.
 

3. Pas op voor overprikkeling!
Na een lange periode met weinig prikkels kunnen je gasten snel overprikkeld raken als ze opnieuw op stap gaan. Dit kan leiden tot angst- of paniekreacties, irritatie en agressie. Zorg – indien nodig en mogelijk - voor chill-out ruimtes waar je gasten even kunnen bijkomen.


4. Verwelkom nieuwe, jonge gasten op een verantwoorde manier
Mogelijks komt er een hele groep nieuwe, jonge gasten naar je zaak. Zij komen nu voor het eerst bij jou. Deze groep moet mogelijks haar eigen grenzen en de sociale regels van het uitgaan nog leren kennen. Besteed dus extra aandacht aan hen. 
 

5. Train je personeel
Laat je personeel (opnieuw) training volgen rond omgaan met alcohol- en drugsgebruik en agressief en ongewenst gedrag. Scholing en ervaring maakt het verschil tussen escalatie en de-escalatie. Op de website van Horeca Forma Vlaanderen vind je opleidingen rond veiligheid: professioneel in gesprek gaan met een kwade gast, zorgen voor meer veiligheid in je zaak.

(Bron: Koninklijke Horeca Nederland, via https://www.khn.nl/nieuws/ben-jij-klaar-voor-het-nieuwe-uitgaan-10-tips-voor-de-heropening-van-jouw-club)