Klassieke overuren

Deze overuren zijn gekend als “dure” overuren: je hebt recht op inhaalrust en overloontoeslag. Daarnaast ben je belastingen en de RSZ-bijdrage verschuldigd.

Vanaf wanneer zit ik met klassieke overuren?

Maak je gebruik van de goedkope overuren dan zit je na het 360e (witte kassa) of 300e (geen witte kassa) overuur in het stelsel van de klassieke overuren. Maak je geen gebruik van de goedkope overuren dan zit je meteen in het stelsel van klassieke overuren.

Heb ik recht op inhaalrust bij klassieke overuren?

Ja, je werkgever moet de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 38 uren respecteren. Inhaalrust compenseert het verschil tussen je normaal uurrooster en de uren die je effectief presteerde. De uren inhaalrust krijg je betaald op het ogenblik dat je de inhaalrust opneemt. 

Hoeveel verdien ik met een klassiek overuur?

Je hebt recht op het normale loon + een overloontoeslag voor de gepresteerde overuren. Voor overuren gepresteerd van maandag tot zaterdag ontvang je 50% overloontoeslag. Voor overuren gepresteerd op een zondag of een feestdag betaal je 100% overloontoeslag. 

Kan ik onbeperkt overuren doen?

Dit kan je natuurlijk niet. De belangrijkste grens is de absolute weekgrens. Als werknemer mag je niet meer dan 11 uren per dag en/ of 50 uren per week werken. 

Er zijn ook nog andere grenzen waar je werkgever rekening mee moet houden. Deze vind je terug in de brochure ‘Hoe vang ik drukke momenten in mijn onderneming op?’

Ga naar de volgende arbeidsovereenkomst: 'Bijkomende uren deeltijdse'