Is jouw wekelijkse arbeidsduur korter dan die van een voltijdse werknemer in de onderneming, dan ben je een deeltijdse werknemer.
Nee, niet alle extra uren die je als deeltijdse werknemer werkt zijn automatisch een overuur. Er is een verschil tussen overuren en bijkomende uren. Overschrijd je jouw normale arbeidsduur zonder dat je de arbeidsduurgrenzen van een voltijdse werknemer overschrijdt (38 à 40u/week), dan spreek je van bijkomende uren. Overschrijd je de arbeidsduurgrens van de voltijdse werknemer, dan presteer je overuren die recht geven op een overloontoeslag.
Heb je een vaste wekelijkse arbeidsduur, dan liggen jouw te presteren arbeidsuren op voorhand vast.
Voor de bijkomende uren ontvang je een overloon, met uitzondering van de eerste 12 uren per kalendermaand. Vanaf het 13e bijkomend uur per kalendermaand ontvang je een toeslag van 50% (gewone arbeidsdag) of 100% (zon- en feestdagen).
Heb je een variabele arbeidsduur dan liggen de wekelijks te presteren arbeidsuren niet vast. Bij een variabele arbeidsduur heb je steeds variabele uurroosters. De dagen en uren waarop je moet werken, wisselen. Bijkomende uren zijn hier:
Voor de bijkomende uren ontvang je pas een overloontoeslag na de eerste 3 uren en 14 minuten per week, met een maximum van 168 uren in de referteperiode.