Een extra in de horeca is een werknemer die maximaal 2 opeenvolgende dagen bij jou werkt met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of voor duidelijk omschreven werk. Een extra is dus een tijdelijke arbeidskracht.
Je krijgt jaarlijks een pakket van 200 dagen om 1 of meerdere extra’s in te zetten. De extra zelf krijgt ieder jaar een pakket van 50 dagen. Zet je extra’s voor 201 dagen in of heeft een extra 51 dagen gewerkt, dan verlies je de voordelige RSZ-bijdrage.
Je spreekt van 1 dag als:
Als werkgever kan je 200 dagen per jaar extra’s inzetten. Als extra zelf kan je 50 dagen per jaar werken.
Via Horeca@work kan je zien hoeveel dagen jouw extra reeds werkte. De werknemer kan hier een attest van de nog resterende dagen afdrukken. Dit attest bevat een toegangscode waarmee je het werknemerscontingent elektronisch kan raadplegen. Deze code geldt 3 maanden.
De arbeid van jouw extra moet occasioneel, tijdelijk en onregelmatig zijn. Hierdoor mag een extra maximaal 2 dagen na elkaar bij jou werken. Via Horeca@work kan je ook zien hoeveel dagen je nog extra’s kan tewerkstellen.
Opgelet! Als een extra 3 opeenvolgende dagen bij jou werkt, dan ziet de RSZ hem, voor al zijn prestaties, als een gewone werknemer.
Je extra mag, in een 5-dagen werkweek, niet meer dan 9 uren per dag werken. Vanaf het 10e uur ben je een overloon van 50% (gewone werkdag) of 100% (zon- en feestdagen) verschuldigd. De minimumprestatie is 2 uur per dag. Hiervoor moet je wel een aanvraag indienen bij de voorzitter van het Paritair Comité 302.
Indien je een flexibele arbeidsregeling hebt ingevoerd via het arbeidsreglement, mag de 9 uren grens op 11 uur worden gebracht. De toeslag voor de overuren is dan pas vanaf het 11e uur verschuldigd.
Je moet een schriftelijke overeenkomst hebben als je een student als extra tewerkstelt of als je extra deeltijdse prestaties verricht. Is jouw extra voltijds aan de slag, dan volstaat een mondeling contract. Toch is het aan te raden om ook met je voltijdse extra’s een schriftelijke overeenkomst te hebben.
Je doet een DIMONA EXT. Per werknemer en per dag kan je kiezen of je de aangifte per uur of per dag doet.
UuraangifteBij de uuraangifte registreer je op voorhand het begin- en einduur. Hier is de minimumduur wel 2 uur. De berekening van de sociale bijdragen is op basis van het uurforfait van € 10,08 en niet op basis van het reële loon.
DagaangifteBij de dagaangifte registreer je het beginuur. Het einduur noteer je bij ‘stop’ in het ‘register der werktijdregeling’. Dit register is een sociaal document dat je als werkgever moet invullen (als je voor een dagaangifte kiest). Het register bevat een identificatieformulier en een formulier van werktijdregeling Dit register vraag je aan bij het Waarborg en Sociaal Fonds en houd je tot 5 jaar na tewerkstelling bij. De berekening van de sociale bijdragen is dan op basis van het uurforfait van € 10,08 en niet op basis van het reële loon. Vanaf 6 uur is de dagaangifte voordeliger.
Opgelet! Vul voor het begin van de prestatie de aangifte in. Eén minuut te laat betekent een laattijdige aangifte. Bij een laattijdige aangifte kan je niet gebruik maken van de voordelige RSZ-bijdragen. Bovendien krijg je voor een laattijdige aangifte een strafrechtelijke straf.
Opgelet! Ieder begonnen uur telt als een volledig uur.
Opgelet! Bij arbeiders worden de sociale bedragen berekend op 108% van het forfait.
Begint je extra vroeger of later dan voorzien, dan pas je het beginuur aan vooraleer de extra effectief begint met werken. Stopt je extra vroeger dan voorzien,dan pas je het einduur aan. Je hebt hiervoor tijd tot middernacht volgend op het oorspronkelijk voorziene einduur.
Stopt je extra later, dan pas je het einduur aan. Hiervoor heb je 8 uur de tijd, volgend op het oorspronkelijk einduur. Ingeval het einduur tussen 20 uur en 24 uur ligt, dan heb je de tijd tot 8 uur ‘s morgens.
Heb je vooraf een extra ingeschreven maar heeft deze niet gewerkt, dan annuleer je de aangifte tegen middernacht van de werkdag waarop de aangifte slaat.
Dit hangt af van jouw keuze van Dimona-aangifte (uur- versus dagaangifte). Zie vraag ”Welke Dimona-aangifte kies ik voor mijn extra?”. Op het gekozen forfait betaal je 24,92%.
Opgelet Bij arbeiders dien je het forfait te verhogen tot 108%.
Daarnaast betaal je ook nog een bijdrage aan het asbestfonds van 0,01%
Ja, je betaalt een afzonderlijk tarief van 33,31%, tijdens de eerste 50 werkdagen. Voor jouw extra zelf tellen de inkomsten uit zijn activiteit als extra niet mee voor de berekening van zijn personenbelastingen. Hierdoor komt jouw extra niet in een hogere belastingschaal terecht.
Ja, jouw extra bouwt vakantierechten, werkloosheid, pensioen, ziekte & invaliditeit op.
Ja, de combinatie kan. De student en de werkgever kunnen vrij kiezen of hij als jobstudent of extra werkt.Dit kan een oplossing zijn voor de jobstudent die reeds 600 uur werkte en niet als werkstudent aan de slag wil.
Het kan dat jouw extra nog geen 50 dagen werkte, maar dat jij als werkgever je pakket van 200 voordelige dagen uitputte.
Ja, op voorwaarde dat de extra 44 werkdagen bij jou werkte. Het bedrag van de eindejaarspremie hangt van het aantal gewerkte dagen. De werkgeversbijdrage van 12% is dus verschuldigd indien je extra aan de voorwaarde van 44 werkdagen voldoet. Bij gebrek aan betalingen kan je sancties oplopen.
Ja, dit naargelang het aantal dagen tewerkgesteld.