21/03/2017

Een jaar na de aanslagen: hotelsector liep 224 miljoen euro mis

BRUSSEL 15/03 13:01 (BELGA)

De Belgische hotelsector heeft na de aanslagen in Parijs en Brussel een omzetverlies van 224 miljoen euro moeten slikken. Dat heeft Guidea, het kenniscentrum voor toerisme en horeca, berekend op vraag van Horeca Vlaanderen. Pas sinds begin dit jaar wordt de situatie langzaamaan rechtgetrokken. Horeca Vlaanderen acht de tijd rijp om met een eensgezinde imagocampagne toeristen opnieuw warm te maken voor België.


De aanslagen op 13 november 2015 in Parijs en de lockdown die de dagen nadien Brussel in een greep hield, hadden een grote impact op de omzetgroei van de hotelsector. Het mag niet verbazen dat de cijfers vooral in de hoofdstad terugvielen.


De omzet voor de gehele Belgische hotelsector daalde in het laatste kwartaal van 2015 tot -2,4 procent ten opzichte van het jaar voordien. In Vlaanderen bedroeg de groei nog 1 procent, tegenover 7 procent een jaar eerder. In Brussel zakte de omzet tot -10 procent tegenover 2014.


De gevolgen van de terroristische acties in het metrostation van Maalbeek en op de luchthaven in Zaventem waren nog desastreuzer. De algemene omzet voor de hotelsector daalde in het tweede kwartaal van 2016 tot -13 procent. Opgesplitst betekende dit voor de hotels in Vlaanderen een daling van -9 procent en ging de omzet van de Brusselse hotels met -26 procent achteruit.


Guidea heeft nu op vraag Horeca Vlaanderen berekend wat de groei voor de hotelsector zou geweest zijn indien deze aanslagen niet hadden plaatsgevonden. Aan de hand van groeicijfers uit de acht kwartalen voor de aanslagen, concludeerde het kenniscentrum dat de omzetgroei zonder aanslagen 4,6 procent zou bedragen. Guidea koppelde die potentiële omzet aan de reële en besluit dat de Belgische hotelsector een omzetgroei van 224 miljoen euro door zijn neus zag geboord.


Het verlies na de aanslagen in Parijs wordt op 34,2 miljoen euro geraamd. De situatie herstelde zich heel lichtjes in het eerste kwartaal van 2016, hoewel het verlies toen nog altijd op 28,3 miljoen euro zou gelegen hebben. Na de aanslagen in Zaventem en Brussel nam het geschatte verlies toe tot 93,7 miljoen euro. Ook in het derde kwartaal van vorig jaar was er nog een verlies van 63,3 miljoen euro. Pas tijdens het laatste kwartaal steeg de omzet opnieuw met 3,6 procent. Aangezien dit echter onder de potentiële omzet van 4,6 procent lag, zou dit de hotelsector nog steeds 4,5 miljoen euro gekost hebben.


Dat de sector opnieuw in een positieve trend zit, is voor Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen de ideale gelegenheid om van België opnieuw de "top of mind" te maken van de buitenlandse toeristen. "Na de aanslagen had het weinig zin om een imagocampagne te voeren omdat er toen nog te veel angst was om te komen. Maar nu is het moment daar om promotie te voeren. En dat doen we beter met vereende krachten dan met versnipperde campagnes", besluit Van Assche.


Impact aanslagen op de hotelomzet in België
Lees hier de volledige berekening