Vergunning sterke dranken

12/07/2021

Wat?

Dit is een vergunning die je toelaat alcoholische en/of sterke dranken te schenken. Wil je deze dranken schenken aan je gasten of gebruiken bij de bereiding van maaltijden, dan moet je vóór je opening aangifte van je zaak doen bij je gemeente en in het bezit zijn van een vergunning sterke dranken die je kan aanvragen bij je gemeente (doorgaans het loket economie).

Wie?

Elke horecazaak die alcoholische en/of sterke dranken wil serveren of gebruiken bij de bereiding van maaltijden, heeft deze vergunning nodig.

Wanneer?

De vergunning voor het verstrekken van sterke drank wordt aangevraagd voor de opening van de zaak of, indien de zaak reeds uitgebaat wordt, op een moment dat (nog) geen sterke dranken geserveerd worden.

Vraag bij je gemeente na welke informatie zij van jou nodig hebben, of je bepaalde formulieren moet gebruiken voor je aangifte/aanvraag, enz.

Op basis van de ingediende aangifte/aanvraag gaat de gemeentelijke overheid na of je horeca-uitbating voldoet aan de eisen inzake hygiëne (hygiëneattest) en of jij als uitbater geen strafrechtelijke veroordeling hebt opgelopen die voor gevolg heeft dat jij geen horecazaak meer zou mogen uitbaten (moraliteitsattest).

Opgelet, je mag slechts alcohol/sterke dranken serveren en/of voorradig hebben in je zaak zodra je een positief bericht van je gemeente ontvangt en over de vergunning beschikt. De vergunning is gratis.

Website Vlaio drankvergunning