Beding tot overdracht van intellectuele eigendomsrechten

Wat zijn intellectuele eigendomsrechten?

Eigendom geeft jou recht over materiële zaken zoals het bezit van een wagen of een computer. Intellectuele eigendom gaat ook over eigendom, maar dan wel rechten op ontwikkelde ideeën en concepten zoals een verhaal, een uitvinding, een ontwerp, ...

Intellectuele eigendomsrechten beperken het risico dat er iemand anders met je ideeën aan de haal gaat. Zo mag enkel de persoon met de eigendomsrechten een product op de markt brengen of reproduceren. 

Voor een bedrijf is het dan ook belangrijk te weten aan wie de intellectuele eigendomsrechten toekomen en daar zo nodig afspraken rond te maken bij een samenwerking.

Voorbeelden van toepassingen van intellectuele eigendomsrechten zijn:

  • Logo’s. Het Starbucks-logo is een geregistreerd merk.
  • Een originele take-away verpakking. Originele ontwerpen kunnen via het modelrecht worden beschermd.
  • Een verantwoordelijke receptie van een hotel ontwikkelt een eigen app voor gastencommunicatie. Zelfontwikkelde software kan beschermd worden.

Wat is een beding tot overdracht van intellectuele eigendomsrechten?

Werknemers kunnen tijdens hun werk creaties tot stand brengen waarop intellectuele rechten rusten. Vaak stelt zich dan ook de vraag aan wie deze rechten toekomen: de werknemer of de werkgever.

In principe zijn werknemers altijd de oorspronkelijke houder van de intellectuele eigendomsrechten op de creaties die zij tot stand brengen tijdens het werk.

Een werkgever kan pas eigenaar worden van intellectuele rechten na een overdracht. Het beding tot overdracht van intellectuele eigendomsrechten heeft die overdracht tot doel.

Uitwerking in de arbeidsrelatie

Om discussies te vermijden, kan het raadzaam zijn om een clausule op te stellen die overdracht van eigendomsrechten regelt. In zo’n clausule kan je als werkgever de rechten op de creaties van je werknemer(s) laten overdragen aan jezelf. De overdracht wordt verplicht expliciet en schriftelijk geregeld in de arbeidsovereenkomst of in een afzonderlijke overeenkomst.

Kan je een recept beschermen?

Met een culinaire creatie gaat veel tijd en moeite gepaard. Toch is de bescherming ervan niet zo evident. De verschillende klassieke mogelijkheden van bescherming bieden onvoldoende bescherming omdat de voorwaarden ervan moeilijk te verenigen zijn met het concept van een recept. De bescherming door het bedrijfsgeheim kan een tussenoplossing zijn. Zo kan het zonder toestemming kopiëren of doorgeven van een recept als onrechtmatig gekwalificeerd worden. Dat een chef-kok zich laat inspireren door het gerecht van een collega, is dan wel weer rechtmatig zolang hij die collega daarbij vermeldt.