Nieuwe regels rond werkkledij en werkuniformen in de horeca
26/09/2024
Sinds 1 september 2024 gelden er nieuwe regels rond de kledingvoorschriften op de werkvloer. De nieuwe cao schept meer duidelijkheid over de verplichtingen van de werkgever en maakt een strikt onderscheid tussen werkkledij en werkuniformen. Ook over de kledijvergoeding wordt klaarheid geschept.
Werkkledij of werkuniform
Als een werkgever verplichte kledij vastlegt, spreken we over een werkuniform. Een werkuniform laat klanten zien wie tot het personeel behoort – denk aan een klassieke zwarte broek met wit hemd bijvoorbeeld. De werkgever kiest zelf of hij een werkuniform wil opleggen aan het personeel. Voortaan moet dit gedetailleerd en per functie worden vastgelegd in het arbeidsreglement. Het werkuniform mag geen normale vrijetijdskledij zijn en mag ook niet buiten de uren gedragen worden. Er is een vrije keuze over hoe het werkuniform er moet uitzien. Wel ligt vast dat een werkuniform steeds een bovendeel en een broek of rok (of gelijkwaardig) moet bevatten. Voor keukenpersoneel, met uitzondering van de afwasser, hoort daar ook een hoofddeksel bij.
Werkkledij verhindert dat een werknemer zich vuil maakt tijdens het werk. Een werkgever is verplicht om werkkledij te voorzien en te onderhouden bij een job in de keuken of de zaal. Deze verplichting komt voort uit de algemene wetgeving rond welzijn op het werk. Per functie moet het arbeidsreglement bepalen welke kledij voorzien wordt. De werkgever mag vrij kiezen waaruit de werkkledij bestaat, in samenspraak met de preventieadviseur. Op werkkledij mag overigens enkel de naam van de zaak en/of de werknemer staan, geen andere logo’s.
Kledijvergoeding
Als de werknemer zelf instaat voor de aankoop en het onderhoud van zijn werkkledij of werkuniform, dan heeft hij recht op een kledijvergoeding. De werkgever kan er ook voor kiezen om zelf in te staan voor de aankoop, maar het onderhoud aan de werknemer over te laten. Ook in dat geval is een kledijvergoeding van toepassing.
De kledijvergoeding wordt ieder jaar op 1 januari geïndexeerd, samen met de lonen.
Naar de pagina 'Vergoedingen'
De kledijvergoeding wordt ieder jaar op 1 januari geïndexeerd, samen met de lonen.
Op deze verzamelpagina vind je de exacte bedragen per type vergoeding terug.
Wat verandert er voor jou?
Hoewel er in de praktijk niets verandert voor jou als werkgever of als werknemer, zorgt de cao vooral voor meer duidelijkheid. De nieuwe regels zijn het uitgelezen moment om de eigen kledingvoorschriften na te kijken.