Wat moet een horecaprofessional kennen en kunnen in 2030?

08/05/2023

Guidea onderzocht, in samenwerking met Horeca Forma Vlaanderen, de belangrijkste toekomstige trends, ontwikkelingen en evoluties in onze sector en bekeek de impact op de werkvloer. Op basis hiervan identificeerden we de competentienoden van de toekomst. Het Europees Sociaal Fonds subsidieerde deze studie. 

Download de studie ‘Strategische competentieprognose horeca’ in pdf

Het onderzoek toonde de volgende toekomstige trends, ontwikkelingen en evoluties in onze sector als belangrijkste aan:

  • Technologie en digitalisering zullen zich snel blijven ontwikkelen en groeien in de komende jaren. Wat nu nog nieuw is, zal naar verwachting wijdverspreid zijn in 2030.
  • Circulair en koolstofneutraal ondernemen draait in de horeca vooral rond afvalbeperking, lokale producten, groene energie en waterbesparing. Afvalbeperking kreeg een serieuze terugslag door de coronamaatregelen.
  • Corona was geen game changer voor de horeca, maar wel een accelerator. De crisis zorgde voor een versnelde professionalisering van de sector.
  • Gezondheid is vandaag nog belangrijker geworden voor de gast. Dat uit zich in de opkomst van diverse diëten.
  • Beleving wordt steeds belangrijker in de horeca. Eten en drinken blijven centraal staan, maar de wens van de gast om iets te ervaren, een ‘experience’ neemt sterk toe.

Op basis hiervan identificeerden we de volgende 10 competenties als noodzakelijk om succesvol te werken en te ondernemen in de horeca in 2030.

1. Kerncompetenties (gastvrijheid, sociale competenties en vakmanschap)
2. Digitale competenties
3. Financiële en commerciële competenties
4. Leercompetenties
5. Circulaire economie/ duurzaamheidscompetenties
6. Multiculturele en inclusieve competenties
7. Marketingcompetenties
8. Conceptontwikkeling
9. People management competenties
10. Multicompetentie of polyvalentie

Lees in het rapport in meer detail wat deze competentienoden precies inhouden.

Download de studie ‘Strategische competentieprognose horeca’ in pdf
Lees op de website van Horeca Forma Vlaanderen de publicatie ‘Wat moet een horecaprofessional kennen en kunnen in 2030?'

Doorblader de studie ‘Strategische competentieprognose horeca’ online in Issuu