Nieuws

Loading...

Wegwijs in belastingaangifte voor de kleinschalige logiesuitbater

Meer en meer Vlamingen openen een kleine B&B of verhuren via online platformen af en toe een kamer, een vakantiewoning, een weide… aan toeristen. Maar hoe moet je als kleinschalige uitbater die inkomsten correct aangeven bij de fiscus? En wat met de nieuwe wet op het onbelast bijverdienen? De brochure ‘Jouw logies en je belastingaangifte’ zet je op weg.

7/08/2018 11:00:13

Innovatie in horeca familiebedrijven

Horecaondernemingen moeten innoveren als ze willen ‘mee’ zijn, overleven en groeien. Maar wat is innovatie nu precies? En hoe doe je dat als kleiner familiebedrijf in de horeca?

30/07/2018 0:00:00

Kwartaaloverzicht Vlaamse Horeca, juli 2018

Elk kwartaal houden we bij wat de evoluties zijn in de Vlaamse horeca.

13/07/2018 0:00:00

Arbeidsmarkt horeca juli 2018

We geven een schets van de algemene economische evoluties die invloed hebben op de sector. We brengen de dynamiek bij horecaondernemingen en de evoluties op het vlak van tewerkstelling in kaart. Editie juli 2018

12/07/2018 0:00:00

Het aantal werkgevers dat beroep doet op flexi-jobs blijft stijgen

De monitor flexi-jobs geeft een cijfermatige weergave van de flexi-jobs sinds hun invoering. Editie juli 2018

12/07/2018 0:00:00

Evoluties in de keuken

Je kan het zo gek niet bedenken of het aanbod is er al: Gadgets om kleine klusjes eenvoudiger te maken tot robots die koken of gasten aan de balie ontvangen.

21/06/2018 9:30:09

Macro-economische kijk op de horeca, mei 2018

Wat is de totale output van de horeca in 2016? Hoe zijn de prijzen geëvolueerd? Hoe is het gesteld met de arbeidsproductiviteit in de horeca. Dit rapport gaat op zoek naar de antwoorden op deze en andere vragen.

5/06/2018 13:38:46

Barok koken met een twist

Horeca Vorming, Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen willen de horeca inspireren om creatief in te spelen op het toeristisch programma Vlaamse Meesters met onder andere workshops en een culinaire gids over 'Barok koken'.

26/04/2018 13:50:39

Heb jij een vraag voor Guidea?

Wij willen graag weten waar jij van wakker ligt!

18/04/2018 14:29:04

Naar buiten!

De lente is er. Tijd voor zonovergoten dagen en actie op het terras. Ben jij er klaar voor? Zijn je medewerkers goed getraind om er in te vliegen?

12/04/2018 15:33:37

Nieuwe inspiratiebrochure 'Kwaliteit logies' van Toerisme Vlaanderen.

Nog meer uitblinken in gastvrijheid? Het zit ‘m in de kleine dingen: je gast een beetje beter kennen, je net iets scherper profileren, je personeel wat meer betrekken … Toerisme Vlaanderen wil je inspireren om te blijven werken aan de kwaliteit van je logies via deze gids.

11/04/2018 11:43:38

Inspiratiegids 'Hoe professioneler werken als uitbater van kleinschalige logies?'

Het Expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen ontwikkelde in het kader van het onderzoeksproject “Professionalisering van kleinschalige logies” een digitale professionaliseringsscan en deze inspiratiegids.

11/04/2018 11:10:09

Bederven smartphones de sfeer tijdens een etentje?

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Ook op restaurant zie je vaak mensen bezig met hun smartphone. Beïnvloedt dit nu de beleving aan tafel of niet?

30/03/2018 8:55:12

Ondernemingen in de horeca, maart 2018

Benieuwd naar de evolutie van de ondernemingen in de horecasector? Ons rapport Ondernemingen in de horeca geeft je een duidelijke schets van het aantal actieve ondernemingen, de faillissementen, oprichtingen en stopzettingen. We bekijken ook de omzet en investeringen, het aantal vestiging en hoe het bij de buurlanden gaat.

29/03/2018 0:00:00

Hoeveel verdien ik aan een verkocht gerecht?

Vorig jaar lanceerden we onze gratis online tool “foodcostberekening”. Wat is de totale prijs van de ingrediënten die je gebruikt voor een gerecht? Hoeveel tijd is er nodig om een gerecht te bereiden en serveren? En hoeveel kost je dit? Wat hou je er aan over? Onze tool geeft je het antwoord!

27/03/2018 11:27:32

Ons nieuwe e-magazine 'Deeleconomie, vormen en impact op de horeca' staat online

Welke vormen neemt de deeleconomie aan in de horeca? Welke impact heeft ze op de sector? Deze en andere vragen komen aan bod in ons gloednieuw e-magazine 'Kijk@horeca'.

26/03/2018 9:07:06

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen horeca en het onderwijs

12 maart was een belangrijke en symbolische dag voor de horecasector en het horecaonderwijs. Maar liefst 30 Vlaamse hotel- en grootkeukenscholen zakten af naar Flanders Expo om hun krabbel te zetten onder de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de sector en het onderwijs.

15/03/2018 13:32:01

Zijn digitale marketingstrategieën nu zo belangrijk voor hotels?

In welke mate hebben digitale marketingstrategieën (zoals digitale marketing plannen, reageren op gastenreviews, opvolgen van online review informatie) een directe invloed op de bezetting van hotelkamers en de gemiddelde inkomsten per beschikbare kamer.

9/03/2018 9:10:57

Nieuws uit de deeleconomie

De deeleconomie is volop in ontwikkeling. De voorbije dagen zijn er twee belangrijke nieuwsberichten die in lijn liggen met de bevindingen van ons rapport ‘deeleconomie in de horeca: vormen en impact’.

26/02/2018 11:11:14

Voedsel hoort op een bord, niet in de vuilbak.

De Deense app “Too Good to Go”, die strijdt tegen voedselverspilling, komt nu ook naar ons land. Vanaf begin maart kan je in enkele Gentse restaurants de overschotten van de dag gaan afhalen, tegen maximaal de helft van de prijs. Na Gent volgen andere steden.

20/02/2018 15:45:18

Wie onderzoekt die vindt. Nieuwe vacature.

Haal jij het onderste uit de kan? Bijt jij je vast in onderzoeksprojecten om tot verhelderende inzichten te komen? Reageer dan op onze vacature.

6/02/2018 0:00:00

Doorwerken tot pensioen niet vanzelfsprekend in de horeca

Hoe haalbaar is het voor horecawerknemers en -ondernemers om hun huidige job uit te voeren tot hun pensioen? De Stichting Innovatie en Arbeid stelde deze vraag in de laatste Werkbaarheidsmonitor (2016).

19/01/2018 9:32:54

Diversiteit in de horeca 2017

Het rapport geeft een update van de tewerkstelling in de horecasector op het vlak van diversiteit naar herkomst, geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en (arbeids)handicap. In het laatste hoofdstuk besteden we aandacht aan de opleiding van risicogroepen in de horecasector.

5/01/2018 8:46:39

Guidelines van de FOD voor de horecasector

De FOD Economie voert regelmatig controles (economische inspectie) uit in de horeca om na te gaan of de handelaars hun wettelijke verplichtingen nakomen (op het vlak van duidelijke en volledige prijsaanduiding, behandeling van klachten van klanten, …).

12/12/2017 13:01:37

Symposium ‘Personaliseren van Werk’

Op 9 november was Guidea aanwezig op het Symposium ‘Personaliseren van Werk’ rond het opzetten van een duurzaam mensbeleid in organisaties georganiseerd door Securex.

30/11/2017 10:29:39

Speel jij open kaart in je keuken?

Maak kennis met de Guidea foodcostberekening.

17/11/2017 14:09:44

Deeleconomie in de horeca: vormen en impact

In ons nieuw rapport bestuderen we welke vormen de deeleconomie aanneemt in de horeca en welke impact ze heeft op de sector.

9/10/2017 10:11:18

Hoe communicatie een invloed heeft op het hergebruik van handdoeken bij hotelgasten

De boodschap “Gebruik deze handdoeken zoals u dat thuis doet” maakt dat het hergebruik van handdoeken tijdens een vakantie met bijna de helft toeneemt. De grootste toerismegroep van België onderzocht via welke communicatie dit hergebruik kon worden gestimuleerd.

9/10/2017 9:56:32

Woon-werkverkeer

Hoe zit dat nu met de kosten van een trein- of busabonnement om naar het werk te komen?

30/09/2017 0:00:00

Werkbaar werk in de horeca

Dit rapport beschrijft de mate van werkbaar werk in de horeca in 2016 op basis van de driejaarlijkse werkbaarheidsmonitor van de Stichting Innovatie & Arbeid.

28/09/2017 15:45:11

Hoe beschermen topchefs hun creativiteit?

Het succes van toprestaurants hangt sterk af van de creativiteit van de chef. Door creatieve, en innovatieve gerechten aan te bieden, kunnen ze de concurrentie voor zijn. Daarom is het voor hen belangrijk om hun succesvolle creaties te beschermen tegen imitatie.

25/09/2017 11:21:34

Horeca onderwijs

Het rapport Onderwijs focust op de evolutie van het aantal leerlingen en studenten binnen het horecagerelateerd onderwijs.

25/09/2017 9:08:52

Opkomst van duaal leren in de horeca - verplichte leermeesteropleiding

Sinds 1 september is de leermeesteropleiding verplicht voor mentoren die jongeren opleiden op de werkvloer.

18/09/2017 13:50:26

Food Paradise Day

Op 21 september is het Food Paradise Day in het Concertgebouw Brugge. Een gratis, inspirerend congres voor laatstejaarsstudenten in de horeca.

5/09/2017 11:20:10

Hoeveel kan de sector verwitten?

Een artikel van De Tijd (01/07/2017) stelt dat 15% van de horecaomzet zwart was voor de komst van de witte kassa.

7/07/2017 9:43:48

Wat vinden hotelgasten het belangrijkst tijdens hun verblijf?

Een recente studie van de Cornell University School of Hotel Administration analyseerde 95.500 hotel reviews en ratings op Tripadvisor, Expedia en Booking.com. Zo probeerde de studie te achterhalen wat hotelgasten het belangrijkst vinden tijdens hun verblijf.

20/06/2017 12:39:54

OIRA, Online Interactieve Risicoanalyse voor horecaondernemingen.

Het is een tool voor de horecawerkgever met minder dan 20 werknemers in dienst. De focus ligt op het verbeteren van veiligheid en gezondheid in zijn onderneming.

13/06/2017 9:31:38

Nieuwe monitor met cijfers rond voedselverlies in Vlaanderen.

Bekijk alle cijfers rond voedselverlies in Vlaanderen op de nieuwe monitor “Voedselreststromen en voedselverliezen: preventie en valorisatie” van de Vlaamse Overheid.

13/06/2017 8:03:56

Macro-economische kijk op de horeca

Wat is de totale output van de horeca in 2015? Hoe zijn de prijzen geëvolueerd? Hoe is het gesteld met de arbeidsproductiviteit in de horeca. Dit rapport gaat op zoek naar de antwoorden op deze en andere vragen.

23/05/2017 14:30:56

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en Horeca Vlaanderen zetten in op energie-efficiëntere horecazaken

Op dinsdag 16 mei lanceerde Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, samen met Horeca Vlaanderen de eerste sectorale energiebeleidsovereenkomst of 'mini EBO'.

18/05/2017 12:10:13

Horeca is de vijfde belangrijkste bedrijfstak waar de uitzendsector actief is.

De uitzendsector staat ten dienste van andere bedrijfstakken. Hoe ligt de spreiding van de werkgelegenheid?

11/05/2017 13:39:25

Campagne 'Wij gastvrij, jij blij' zet in op gastvriendelijkheid voor families met kinderen

Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen lanceren de campagne ‘Wij gastvrij, jij blij’.

11/05/2017 12:46:12

Arbeidsmarkt horeca - Trends & evoluties

Wat zijn de evoluties en trends op vlak van de arbeidsmarkt in de horecasector?

2/05/2017 0:00:00

Next Learning - Agile leren en innoveren

Vorige week was Guidea aanwezig op het Learning congres “Next Learning” in ’s Hertogenbosch, Nederland met als thema: Agile leren en innoveren.

28/04/2017 10:03:24

Nieuw logiesdecreet sinds 1 april 2017

Sinds 1 april 2017 is het nieuwe Vlaamse logiesdecreet in werking. Dit decreet vereenvoudigt de administratieve regels voor wie toeristen tegen betaling laat overnachten.

11/04/2017 9:19:27

Een jaar na de aanslagen: hotelsector liep 224 miljoen euro mis

De Belgische hotelsector heeft na de aanslagen in Parijs en Brussel een omzetverlies van 224 miljoen euro moeten slikken. Dat heeft Guidea, het kenniscentrum voor toerisme en horeca, berekend op vraag van Horeca Vlaanderen.

21/03/2017 10:31:52

Waarom stijgen de prijzen in de Belgische restaurants en cafés zo snel?

Het Prijzenobservatorium heeft haar jaarverslag over het verloop van de consumptieprijzen gepubliceerd. Dit jaar heeft ze speciale aandacht over het prijsverloop in de restaurants en cafés.

14/03/2017 8:10:24

Trendrapport 2017

Het Trendrapport 2017 schetst de inzichten voor de horecasector van morgen.

9/03/2017 10:30:10

Inspiratienamiddag Internationaal Jaar Duurzaam Toerisme (UNWTO)

Duurzame ontwikkeling waar je als toeristische ondernemer of organisatie beter van wordt? Kom op vrijdag 24 februari 2017 naar de inspiratienamiddag rond het Internationaal Jaar Duurzaam Toerisme.

7/02/2017 12:22:19

Digitale data gouden kans voor hotellerie

Gasten laten allerlei digitale sporen na wanneer ze op hotel gaan. Dit verloopt via het online boekingsproces, sociale media, het schrijven van reviews, het gebruik van wifi tijdens het verblijf, enzovoort.

27/01/2017 7:46:38

Wat met de ondernemer na faling?

Een faling brengt vele financiële, juridische en sociale moeilijkheden met zich mee. Een studie op initiatief van Dyzo bekijkt welke moeilijkheden ondernemers ondervinden en welke hun verdere professionele opties zijn.

12/01/2017 8:46:52

Gezondheidstrend zet opmars voort

Onderzoek naar het F&B verbruik in de Horeca en Foodservice door Qreactiv bevestigt het toenemend belang van gezondheid in de keuzes van de consument.

3/01/2017 10:59:10

De vijf winnende tips van onze wedstrijd Tip voor een starter in de horeca

Dit zijn ze dan de vijf winnaars van een etentje voor 2 personen bij een chef van Jong Keukengeweld. Benieuwd naar hun tips?

13/12/2016 9:18:35

Wat een waste!

Hoeveel voedsel gooi jij in de vuilbak? Waar zit het grootste voedselverlies in jouw zaak en hoe kan je het inperken?

25/10/2016 12:52:16

10 ongewone restaurants die je moet zien om te geloven

29/09/2016 13:01:33

Nieuwe lichting Jong Keukengeweld

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts heeft samen met Toerisme Vlaanderen, Horeca Vlaanderen, de provinciale toeristische diensten en de steden het startschot gegeven voor de nieuwe campagne van Jong Keukengeweld.

22/09/2016 10:55:24

Wat denken we over 'uit eten gaan'?

Foodproof vroeg 6 maanden lang telkens aan een duizendtal consumenten in Vlaanderen en Wallonië om hun mening.

8/09/2016 9:05:06

Is gezondheid één van de grote consumententrends in de foodsector?

Deze vraag beantwoordt het ING Economisch Bureau Nederland in een recent rapport.

20/06/2016 9:44:52

Te oud, te duur, te grijs?

Waarom langer werken? Kies bewust voor 50+, werkgever en werknemer aan het woord, tips op de werkvloer,

8/03/2016 13:12:56

Crowdfunding populair als horecafinanciering

In de Nederlandse horeca is crowdfunding een populaire manier van financieren. Met crowdfunding wordt geld ingezameld bij het grote publiek (‘the crowd’) die elk voor een relatief klein bedrag kunnen investeren in een project naar keuze. Dit vormt een alternatief voor traditionele financieringskanalen zoals de bank, familie of vrienden.

19/01/2016 7:59:48

Horeca Vlaanderen lanceert campagne ‘Rechtstreeks boeken’

“Persoonlijk contact tussen aanbieder en consument staat nog steeds garant voor de beste deals”. In samenwerking met HOTREC, de koepelorganisatie van Europese horecafederaties, lanceert Horeca Vlaanderen de campagne ‘Rechtstreeks Boeken’. Het initiatief maakt deel uit van een Europese sensibiliseringscampagne (‘Book Direct’) die de consument moet aansporen om rechtstreeks te boeken bij de hoteluitbaters.

7/01/2016 9:17:43

Nieuwe projecten zorgen voor innovatie in kusthotels

In het project ‘Hotelinnovatie: een golf van vernieuwing’ presenteren elf kusthotels vernieuwingen ter waarde van ruim vijf miljoen euro. De kusthotels zijn begeleid door het provinciebedrijf Westtoer en Horeca Vlaanderen. De innovatieprojecten zijn gerealiseerd gedurende de voorbije twee jaar. “Hotels blijven een belangrijk onderdeel van het verblijfstoerisme aan de Kust. Met een eigentijds aanbod in de hotels kan de Kust zich onderscheiden”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.

7/01/2016 9:16:55

Geluk(t)

Benieuwd hoe werknemers, gasten en ondernemers gelukkig en succesvol zijn in de horeca?

15/02/2015 0:00:00