Loonkosten in de Belgische horeca liggen een kwart hoger dan in de buurlanden

30/11/2020

In 2018 liggen de loonkosten per uur in de Belgische horeca 27% hoger dan gemiddeld in de buurlanden (rekening houdend met de loonsubsidies). De voorbije vijf jaar evolueerden de loonkosten per uur wel gematigder dan in de buurlanden. 

Verschillende verklaringen liggen hier aan de basis:

  • de indexsprong en taxshift;
  • de invoering van de flexi-jobs en de versoepeling van studentenarbeid; 
  • evoluties in de buurlanden zoals de invoering van een minimumloon voor minijobs in Duitsland.

Als we rekening houden met de arbeidsproductiviteit, dan liggen de loonkosten ‘slechts’ 8% hoger dan in de buurlanden. Hoe deze graadmeter evolueert lees je in de studie ‘Loonkosten in de Belgische horeca ten opzichte van de buurlanden’.

Opgelet, cijfers in deze studie gaan uitsluitend over de periode voor de uitbraak van de coronacrisis.

Lees meer in de studie 'Loonkosten in de Belgische horeca ten opzichte van de buurlanden'