Hoeveel verdien ik aan een verkocht gerecht?
27/03/2018
Vorig jaar lanceerden we onze gratis online tool “foodcostberekening”. Wat is de totale prijs van de ingrediënten die je gebruikt voor een gerecht? Hoeveel tijd is er nodig om een gerecht te bereiden en serveren? En hoeveel kost je dit? Wat hou je er aan over? Ons programma geeft je het antwoord!
Op basis van jullie ervaringen, hebben we het online programma verbeterd.
Wat is nieuw?
- Een voorbeeld gerecht en drankje tonen snel wat de tool je kan bieden.
- Reeds ingegeven ingrediënten kan je nu sneller terug vinden.
- De target food en prime cost kan je vanaf nu instellen op basis van een factor of van een percentage.
- Een handige omrekentool bezorgt je snel de prijs van de ingrediënten in alle hoeveelheden.
- De technische fiches vind je makkelijker terug en kunnen nu ook productcodes bevatten, wat gemakkelijk is bij de bestellingen bij je leverancier.
Dit alles komt bovenop de voordelen die onze foodcostberekening reeds had:
- een overzicht van alle allergenen per gerecht,
- de kost van je afval per gerecht,
- foto’s en gedetailleerde fiches die zorgen dat elk gerecht telkens op dezelfde manier wordt bereid.
Heb jij nog suggesties hoe we het programma kunnen verbeteren? Contacteer ons dan op info@guidea.be!
Wat mag je verwachten?
Stap 1: Voeg je ingrediënten toe
De kostprijsberekening van je gerechten start met een ingrediëntenlijst die je zelf opstelt. Je vult bij elk ingrediënt enkele parameters in zoals de prijs, het begin- en eindgewicht tijdens schoonmaken en eventuele allergenen.
Zo hou je na het schoonmaken van 1kg prei nog 700g over. Je hebt dus 300 gram afval wat overeenkomt met een waste van 30%. Op die manier berekent het programma je effectieve kostprijs per ingrediënt.
Stap 2: Bouw je basisrecept op
Met de ingrediëntenlijst bereid je een aantal basisrecepten. Deze bereiding heeft een invloed op de kostprijs per kilo van je basisrecept. Je ingrediënten verliezen of winnen namelijk gewicht tijdens hun bereiding. Je kan dit proces ook timen zodat je weet wat de personeelskost is van deze bereiding.
In het voorbeeld nemen we een kookfactor van 15% en bereidingstijd van 65 minuten voor de bolognaisesaus. Bij de instellingen geef je het gemiddelde uurloon van je personeel in. Zo neemt het programma ook de personeelsinzet mee in de kost van je basisrecept.
Stap 3: Stel je gerecht samen
Het gerecht dat uiteindelijk op je menukaart komt, bestaat vaak uit één of meerdere basisrecepten en/of afzonderlijke ingrediënten. Net als bij de basisrecepten kan je een foto toevoegen en het recept uitschrijven. Deze maken je technische fiches helemaal af. In deze stap geef je ook je verkoopprijs in. Dit is de prijs op je menukaart: 15 euro in het voorbeeld van de croque boum boum.
Bij de instellingen bepaal je zelf je target food en prime cost via een factor of percentage. Dit staat standaard ingesteld op 30% voor de target food cost en 60% voor de target prime cost. Je kan deze zelf aanpassen als je een andere factor of ander percentage voor je gerechten hanteert.
Je technische fiches zijn het eindresultaat. Vanaf hier kan je experimenteren met je verkoopprijs, het volume van je ingrediënten, het gebruik van kant en klare ingrediënten... om je beoogde food en prime cost te behalen.
Zo kan je kiezen om de wortels voor je garnituur geraspt aan te kopen. Dit verlaagt je bereidingstijd en dus ook je prime cost.
Duik in de tool 'Foodcostberekening'