Jobstudenten aanwerven: zo zit het

21/05/2025

​​Tijdens de zomer zijn er heel wat studenten op zoek naar een vakantiejob. En dat is welgekomen met een zonnige en drukke periode in het verschiet voor onze sector. 

​Misschien werk je regelmatig met jobstudenten doorheen het jaar of sta je net voor je eerste aanwerving. Met dit artikel geven we je in een oogopslag 5 aandachtspunten bij het tewerkstellen van jobstudenten.​ 

1. Informeer naar het aantal uren dat je student al gewerkt heeft

​Controleer vooraf hoeveel uren je jobstudent al gewerkt heeft tijdens het lopende kalenderjaar. Zo ben je zeker dat je hem/haar aan de verlaagde werkgeversbijdragen kunt tewerkstellen. 

​Onze partnerorganisatie Horeca Vlaanderen ontwikkelde een online tool samen met de RSZ om het saldo uren na te gaan. Je vindt er meer over op hun website.  

​Lees ook onze blog over het nieuwe studentencontingent: studenten mogen sinds begin dit jaar tot 650 uur per jaar werken. 

2. ​Stel een schriftelijke arbeidsovereenkomst op

​Je bent verplicht om voor iedere student(e) een schriftelijke arbeidsovereenkomst te hebben. Dit ten laatste op het tijdstip dat je student start met werken. 

​Daarnaast overhandig je ook een exemplaar van het arbeidsreglement en laat je je student tekenen voor ontvangst. 

​Lees meer over de verplichte vermeldingen in de studentenovereenkomst op onze website. 

3. ​Maak gebruik van de proefperiode

​De eerste 3 dagen dat je een student tewerkstelt, gelden automatisch als proefperiode. Wil jij of de jobstudent een einde maken aan de samenwerking, dan kan dat tijdens de eerste 3 werkdagen. Je bent dan geen opzegtermijn of opzegvergoeding verschuldigd. 

​Je vindt meer informatie over het einde van de studentenovereenkomst op onze website

4. Studentenarbeid is voordelig!

​Studenten genieten van een voordelige RSZ-bijdrage, zowel jij als werkgever als je student zelf. Daarnaast is er ook geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd. Een mooi voordeel t.o.v. een gewone werknemer.  

​Vergeet daarom zeker niet je tijdige DIMONA-aangifte. Bij een laattijdige DIMONA worden de gewone socialezekerheidsbijdragen ingehouden en verlies je het voordeel van de fiscaalvriendelijke studentenuren! 

​Op deze overheidswebsite vind je een uitgewerkt voorbeeld “hoeveel kost een student”. 

5. Tevreden van je jobstudent? Geef hem/haar niet zomaar een vast contract

​Bevalt je jobstudent je en wil je hem/haar graag als vast personeelslid in dienst nemen? Dan geef je hem/haar best nog enkele weken vrij na het einde van de studentenovereenkomst. Hierdoor vermijd je discussie met de RSZ. Zij zouden de tewerkstelling van je student als een goedkope proefperiode kunnen zien waarbij je onterecht gebruik hebt gemaakt van de lagere RSZ-bijdragen. 

​Zorg er ook voor dat de functiebeschrijving in het vaste contract duidelijk verschilt van deze in de studentenovereenkomst. 

​​Graag een student inschakelen?

Vraag meer informatie aan je sociaal secretariaat. Zij kunnen je begeleiden van a tot z. ​