Jobstudenten mogen tot 650 uur per jaar werken
14/05/2025
De kogel is door de kerk. Na 2 tijdelijke verhogingen in het verleden, nu dus ook permanent en officieel gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad: meer studentenuren in een voordelig sociaal en fiscaal regime.
Vanaf 1 januari 2025 wordt het jaarlijks studentencontingent definitief verhoogd van 475 naar 650 uur.
Daarnaast mag een student ook meer verdienen om fiscaal ten laste te blijven van zijn ouders.
Voordelig RSZ-tarief
Als werkgever betaal je minder sociale bijdragen wanneer je student maximaal 650 uren per kalenderjaar werkt (bij alle werkgevers samen). Er is enkel een solidariteitsbijdrage verschuldigd die een stuk lager ligt dan de gewone socialezekerheidsbijdragen.
Fiscaalvriendelijk
Voor deze 650 uren studentenarbeid is er geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd.
Fiscaal ten laste
Ouders met kinderen fiscaal ten laste moeten minder belastingen betalen. Als de kinderen een studentenjob doen, en meer verdienen dan de wettelijke grens, zijn ze niet meer ten laste en moeten ouders meer belastingen betalen.
Meer studentenarbeid betekent ook hogere inkomsten. Dit kan ertoe leiden dat een student niet langer ten laste is van zijn ouders. Om dit te voorkomen is er ook fiscaal ingegrepen door een aanpassing van het wettelijk bepaald grensbedrag aan inkomsten uit een studentenovereenkomst dat niet meetelt voor de berekening van de toegelaten bestaansmiddelen van personen ten laste. Voor aanslagjaar 2026 (inkomstenjaar 2025) bedraagt dit 6.840 euro. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.
Bijvoorbeeld:
In 2025 heeft mijn dochter een brutoloon van 11.000 euro (na aftrek van de solidariteitsbijdrage) ontvangen uit een studentenjob. Alleen het deel dat hoger is dan 6.840 euro telt mee als bestaansmiddel (een bedrag van 4.160 euro). De schijf van 6.840 euro wordt namelijk niet beschouwd als een bestaansmiddel (is vrijgesteld). Na aftrek van forfaitaire kosten (4.160 euro x 20 %) = 832 euro, met een minimum van 550 euro), bedraagt het bedrag van de nettobestaansmiddelen 3.328 euro. Dat bedrag ligt onder het grensbedrag om ten laste te kunnen blijven.
De grensbedragen netto bestaansmiddelen variëren naargelang gezinssituatie.
Meer informatie
Op onze website vind je een volledige pagina gewijd aan het statuut van de jobstudent. Interessant met de zomerperiode in aantocht!
Lees er hier meer over.