Welke sociaal-juridische wijzigingen gingen in op 1 januari 2025?
09/01/2025
Een nieuw jaar betekent nieuwe sociaal-juridische regels waarmee je rekening moet houden. Ontdek hier een aantal van de belangrijkste maatregelen:
1. Stijging van de lonen met 3,571 %
De lonen in de horeca stegen in totaal met 3,571 %. Ook de nachttoeslag, kledijvergoeding en andere vergoedingen gaan omhoog.
Naar lonen
Naar vergoedingen
Vanaf 1 januari 2025 moeten de loongegevens van flexi-jobbers doorgegeven worden binnen de 5 kalenderdagen na het opstellen van de loonbrief. Deze gegevens voeden een flexiloonteller zodat een flexi-jobber via mycareer.be op elk ogenblik zijn ontvangen inkomsten van het lopende jaar kan nakijken. Dit geldt zowel voor gepensioneerde als niet-gepensioneerde flexi-jobbers. In principe brengt je sociaal secretariaat dit automatisch in orde.
Meer info op de website van de RSZ
3. Inkomensgrens gepensioneerde flexi-jobbers
Er bestaat al een inkomensgrens voor vervroegd gepensioneerden die een pensioen en beroepsinkomen cumuleren. Dit is een algemeen grensbedrag dat gerespecteerd moet worden willen vervroegd gepensioneerden hun pensioen (volledig) behouden.
Daarnaast zullen vanaf 1 januari 2025 gepensioneerde flexi-jobbers die de wettelijke pensioenleeftijd van 66 jaar niet bereikt hebben of geen 45 loopbaanjaren kunnen bewijzen een bijkomende inkomensgrens moeten respecteren wanneer zij naast het flexi-loon ook een pensioen ontvangen. Deze inkomensgrens bedraagt 7.876 euro per jaar (bedrag 2025) voor inkomsten uit een flexi-job.
Als de grensbedragen worden overschreden, wordt het pensioen verminderd volgens specifieke regels.
Naar flexi
Meer info op de website van de Federale Pensioendienst
4. Studentencontingent opnieuw naar 475 uur
Studenten werken voordelig gedurende een beperkt aantal uren per kalenderjaar. In 2023 en 2024 mochten jobstudenten 600 uren werken aan een voordelig tarief. In 2025 wordt het aantal uren opnieuw verlaagd naar 475 uur door het (voorlopig) achterwege blijven van een nieuw wetgevend kader.
Naar jobstudent
Minderjarige studenten ontvangen een percentage van het loon dat van toepassing is op de functiecategorie waarin zij werden ingedeeld. In 2024 had men dit opgetrokken naar studenten tot 20 jaar. De maatregel werd nu wederom aangepast. Werknemers vanaf 18 jaar hebben opnieuw recht op 100 % van het loon dat voor hen van toepassing is.
Naar jobstudent
6. Federal Learning Account definitief uitgesteld tot april 2025
Hoewel de FLA-verplichting nu werd uitgesteld, blijven de verplichtingen rond het individueel opleidingsrecht en het opleidingsplan nog steeds behouden.
Naar ons blogartikel over de FLA.
7. Verhoging wettelijke pensioenleeftijd naar 66 jaar
Vanaf 2025 stijgt de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar naar 66 jaar voor de pensioenen die ingaan vanaf 1 februari 2025. Voor wie geboren is vóór 1 januari 1960 blijft de pensioenleeftijd op 65 jaar.
8. Nieuwe regels over de overdracht van wettelijke vakantiedagen
Op het einde van 2024 werd voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe regels over de overdracht van wettelijke vakantiedagen. Werknemers die niet al hun dagen wettelijke vakantie kunnen opnemen tegen 31 december, kunnen deze dagen in bepaalde gevallen overzetten naar de 24 daaropvolgende maanden.
Het algemeen principe blijft dat de overdracht van wettelijke vakantiedagen verboden is. Wanneer de werknemer echter in de onmogelijkheid is om zijn vakantie op te nemen, wegens één of meerdere schorsingen van de arbeidsovereenkomst, dan kan er een overdracht zijn van wettelijke vakantiedagen naar de volgende 2 kalenderjaren.
Het gaat slechts om een beperkt aantal situaties (zoals ziekte of moederschapsrust) die een overdracht mogelijk maken.
Voor meer informatie is je sociaal secretariaat het eerste aanspreekpunt.
9. Controlekaart tijdelijke werkloosheid vanaf 2025 enkel nog digitaal
Vanaf 1 januari 2025 moet de controlekaart tijdelijke werkloosheid verplicht elektronisch worden ingevuld.
Meer info op de website van de RVA
10. Geboorteverlof maandelijks uitbetaald vanaf 2025
Als een werknemer een kind krijgt, heeft hij recht op geboorteverlof. Hij kan dan 20 dagen geboorteverlof opnemen binnen 4 maanden na de geboorte (in één keer of gespreid over een periode van 4 maanden).
Uitkeringen voor geboorteverlof worden vanaf 2025 maandelijks uitbetaald. Voorheen betaalde de mutualiteit de uitkeringen voor de opgenomen dagen pas nadat het geboorteverlof volledig werd opgenomen.
Elke eerste werkdag van de maand zal de werkgever een aangifte moeten versturen wanneer de maand voordien een of meerdere dagen geboorteverlof door een werknemer werden opgenomen. In principe brengt je sociaal secretariaat dit automatisch in orde bij de maandelijkse loonadministratie.
Meer info op de website van het RIZIV
11. Uitbreiding adoptie- en pleegouderverlof vanaf 2025
Werknemers die adoptieverlof of pleegouderverlof opnemen kunnen vanaf 1 januari 2025 genieten van een extra week, te verdelen onder beide adoptieouders of pleegouders.
Meer info op de website van het RIZIV