12/03/2020

Hoe hou je je werknemers gemotiveerd? Tip 9!

In onze eerste tip las je dat je je werknemers gemotiveerd houdt door ze 3 dingen te geven: autonomieverbinding met anderen, en een gevoel van competentie. In deze tip 9 lees je over een tweede manier om je werknemers een gevoel van competentie te geven: kennis delen.

In je horecazaak zit heel wat kennis. Je ervaren werknemers kennen de knepen van het vak. Laat hen nieuwe of jongere collega’s begeleiden en opleiden. Zo benut je deze kennis optimaal en blijft ze in je zaak.

Kennis delen doe je door:

Peters en meters te selecteren.

  • Maak een overzicht van de kennis in je zaak en wie deze kennis bezit.
  • Ga na wie goed is in het overbrengen van deze kennis.
  • Schrijf op wie er nood heeft aan nieuwe kennis.
  • Koppel zo een peter of meter aan elke werknemer die moet bijleren.

Peter- en meterschap te organiseren.

  • Stel doelen op: welke kennis wil je tegen wanneer gedeeld zien?
  • Voorzie de nodige middelen, materialen en steun om kennis te delen.
  • Leer je peters en meters hoe ze kennis delen.

Het peter- en meterschap te evalueren.

  • Ga na of je je doelen behaald hebt.
  • Bekijk wat er (minder) goed verliep.
  • Bedenk hoe het beter kan.

Omgekeerd peter- en meterschap te organiseren.

  • Laat nieuwe of jonge collega’s vertellen over de nieuwe kennis en technieken die ze leerden op school.

 

Volgende week verschijnt onze laatste tip. Hou die zeker in het oog!