05/02/2020

Heb je al jouw noten en gluten op een rijtje?

Allergenen: goed om weten

Allergenen update! Weet je dat je de gluten en noten in je gerechten verder moet specifiëren?

Welke gluten en noten?

De 14 allergenen. Sinds december 2014 beïnvloeden ze elk gerecht dat je samenstelt. Opgesomd gaat het om granen, schaaldieren, eieren, vis, pinda, soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet, lupine en weekdieren.

Weet je dat je ondertussen verplicht bent om te vermelden welke gluten of noten er precies in je gerechten zitten? Gaat het om tarwe, rogge, gerst, haver, spelt of kamut? Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten of macadamianoten?

Hoe informeer je je gasten?

In de Vlaamse horeca mag je de allergenen mondeling meedelen. Op voorwaarde dat je aan volgende regels voldoet:

  1. Je kan elke gast de nodige informatie bezorgen over de aanwezige allergenen.
  2. Je hebt een interne procedure zodat je gast altijd de juiste informatie krijgt.
  3. Je procedure is schriftelijk aanwezig in je zaak en is gemakkelijk toegankelijk voor personeel en controlerende autoriteiten.
  4. Het betrokken personeel is opgeleid over deze procedure en over de risico's verbonden aan voedselallergieën en intoleranties.

Slaag je hier niet in? Voorzie dan je allergeneninformatie schriftelijk. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is bevoegd voor de controle hierop.