19/12/2019

Kwartaaloverzicht Vlaamse horeca, november 2019

Hogere omzetgroei geen reden tot euforie

De Vlaamse horeca boekt in het tweede kwartaal een omzetgroei van 4%. Dit is een hogere groei dan de voorbije kwartalen. Dit is geen reden tot euforie.

Hotels verhogen prijzen na dramatisch jaarbegin

Na een dramatisch jaarbegin verhogen de logies hun kamerprijzen fors. Hierdoor buigen ze een omzetverlies van 11% om tot een omzetwinst van 4%.

Eet- en drinkgelegenheden voelen impact van dalend vertrouwen

In de eet- en drinkgelegenheden vertraagt de omzetgroei geleidelijk. Dit volgt de dalende trend van het consumentenvertrouwen. De prijzen kennen er een stabiel stijgingspercentage van 2%.

Restaurants beleven moeilijke tijden

Het aantal failliete restaurants bereikt een record van 79 in het derde kwartaal van 2019. De bereidheid om een restaurant te openen zit in een dip na een ijzersterk 2018. Ook de fastservice kent veel stopzettingen. Daar blijft de bereidheid om nieuwe vestigingen te openen intact.

Flexijobs zorgen voor stijgende werkgelegenheid

Het aantal voltijdsequivalente medewerkers stijgt met 5%. De voltijdse tewerkstelling stijgt nauwelijks. De toename van de werkgelegenheid is bijna uitsluitend te danken aan de flexijobs. Die zijn op 1 jaar tijd met een kwart (24%) gestegen.

Download hier het laatste kwartaaloverzicht Vlaamse Horeca in pdf