11/07/2019

Macro-economische kijk op de horeca, juli 2019

De horeca is een belangrijke sector voor de Belgische economie

Het creëert 1,9% van alle toegevoegde waarde en is daarmee groter dan de farmaceutische en metaalindustrie. Via haar aankopen heeft ze een sterke impact op andere sectoren.

In Brussel zien we een heropleving na de aanslagen

De toegevoegde waarde van de horeca stijgt er met ruim 4% na een daling van 4% in 2016. Ook in Wallonië trekt de groei in de horeca aan, terwijl dit in Vlaanderen stabiliseert.

Per Belg wordt er 1.219€ gespendeerd aan de binnenlandse horeca

Dit is  6,5% van alle gezinsbestedingen. In vergelijking met vorige jaren is dit aandeel sterk toegenomen.

2017 was een moeilijk jaar voor zelfstandigen

Ze werken meer uren dan voorheen terwijl hun inkomen per uur terugvalt. Ook stijgt de loonkost van hun werknemers sneller dan gemiddeld.

Een horecawerknemer werkt gemiddeld 36 uren meer dan vorig jaar

Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal gewerkte uren fors. Mogelijk is dit een verwitting.

ICT investeringen winnen aan belang

De investeringen (in volume) namen in 2017 met 4% toe in de horeca. Vooral in ICT wordt er meer geïnvesteerd. Dit contrasteert met de afbouw van deze investeringen in voorgaande jaren.

De prijzen van horecadiensten stijgen voor het vijfde jaar op rij sneller dan gemiddeld

Met 3,3% is dit ook het hoogste tempo van de voorbije jaren. In tegenstelling tot vorige jaren zijn niet de eet-en drinkgelegenheden hiervoor verantwoordelijk, maar de accommodaties.

Download het rapport 'Macro-economische indicatoren' in pdf.