25/02/2019

Kwartaaloverzicht Vlaamse Horeca, februari 2019

Ondanks mooie groeicijfers in omzet, werkgelegenheid en ondernemingen, eindigt 2018 met enkele valse noten voor de horeca. Zo dalen het consumentenvertrouwen en de vacatures en stijgen de faillissementen.

 

Daling consumentenvertrouwen nefast voor omzet

Een eerste valse noot is de gevoelige daling van het consumentenvertrouwen op het einde van 2018. Dit is traditioneel een goede graadmeter voor de omzetontwikkeling in de horeca. Deze omzet groeide in het derde kwartaal van 2018 nog met een fraaie 5% dankzij een goed presterende hotelsector. Maar een somber wordende consument kan roet in het eten gooien.

 

Vacatures luiden mogelijk zwakkere arbeidsmarkt in

Een tweede valse noot is de eerste daling van het aantal vacatures in de horeca in de voorbije 5 jaar. Dit is een mogelijk signaal van een zwakkere arbeidsmarkt. Vooralsnog blijft het aantal arbeidsplaatsen en voltijdsequivalente medewerkers in de horeca met zo’n 4% toenemen. Vooral de catering, hotels en fastservice zorgen hiervoor. Veel van deze nieuwe gecreëerde arbeidsplaatsen zijn flexijobs, hoewel ook het aantal voltijdse arbeidsplaatsen verder toeneemt.

 

Restaurants in moeilijkheden

Een derde valse noot is de stijging van de faillissementen op het einde van 2018. Vooral restaurants worden getroffen. In Q4 2018 gingen 74 restaurants failliet, wat het hoogste aantal is sinds 2014. Ook in de fastservice stijgen de faillissementen, maar minder uitgesproken.

 

Aflossing van de wacht

De stijgende kans op faling weerhoudt ondernemers er niet van om nieuwe ondernemingen op te richten. Restaurants en catering zijn heel populair bij starters. Zo werden er in het vierde kwartaal van 2018 200 restaurants opgericht, 30% meer dan vorig jaar. In de catering gaat het over 136 oprichtingen, een kwart meer dan vorig jaar.

Het gevolg is dat de ondernemingspopulatie in de horeca nog steeds toeneemt. In Q4 2018 waren er 35.200 horecaondernemingen in Vlaanderen, 1.034 meer dan vorig jaar. Komende kwartalen zullen we weten of deze valse noten verder weerklank krijgen.

 

Download hier het laatste kwartaaloverzicht Vlaamse Horeca in pdf