07/02/2019

Ondernemingen in de horeca, februari 2019

Recordaantal horecaondernemingen in België

Sinds 2014 stijgt het aantal horecaondernemingen in België jaar na jaar. Hun aantal ligt hoger dan ooit. Ook in Vlaanderen zien we de laatste jaren een stijging. Toch lag in 1998 het aantal horecaondernemingen in Vlaanderen nog iets hoger.

 

Horecasector blijft zeer gevoelig voor faillissementen

De horecasector kampt echter nog steeds met heel hoge faillissementscijfers. Eén op vijf van alle faillissementen is te vinden in de horecasector. Dit uit zich in een heel hoge faillissementsgraad die voor eet- en drinkgelegenheden vele malen groter is dan het gemiddelde van alle sectoren. Bijgevolg kent de sector ook een lage overlevingsgraad. In Vlaanderen houdt 43% van alle horecaondernemingen het voor bekeken in de eerste vijf jaar na oprichting.

 

Omzet in de horecasector stijgt

De omzet (excl. BTW) in de horecasector stijgt in 2017 naar 15,1 miljard euro, waarvan 8,6 miljard in Vlaanderen. De omzet stijgt met ruim 6%. De eetgelegenheden kennen de grootste omzetstijging in de afgelopen negen jaar.

 

Dit en meer vind je in het rapport Ondernemingen dat de evolutie van de horecaondernemingen onder de loep neemt.

Download het rapport ondernemingen in de horeca in pdf.