Hygiëne attest
14/03/2025
Wat?
Dit attest bevestigt dat je zaak voldoet aan de hygiënische eisen. Dit attest heeft echter niks te maken met je toelating/registratie FAVV.
Wie?
Iedereen die een aangifte wil doen voor openingsbelasting bij de opening van een nieuwe zaak:
- Bij een nieuwbouw
- Bij een bestemmingswijziging van het onroerend goed
- Als de aard van de handelsactiviteit wijzigt
- Bij een verbouwing met bouwtoelating in een bestaande horecazaak (enkel voor het gedeelte waarop de bouwtoelating betrekking heeft)
Bij de heropening van een zaak:
- Die van bestemming wijzigt
- Als er veranderingswerken zijn uitgevoerd
Voorwaarden?
Raadpleeg eerst de politie of brandweer van de gemeente waar je je zaak opent. De aandachtpunten en accenten kunnen verschillen van gemeente tot gemeente.
Volgende punten zijn belangrijk:
- De plafondhoogte van je horecazaak is minimum 2.75m hoog (De levensmiddelenwetgeving legt echter geen minimumhoogte op voor een horecazaak)
- Het volume bedraagt minimum 90 m³
- De publieke plaatsen staan niet rechtstreeks in verbinding met de toiletten
- De toiletten zijn proper en voldoende verlucht, niet bereikbaar langs private plaatsen e.a.
- Bepalingen i.v.m. het rookafzuigsysteem
- Bepalingen i.v.m. toegankelijkheid (personen met een beperking)
- e.a.
Praktisch
- Je vraagt dit attest het beste vroeg aan; ten laatste 1 maand voor de opening van je zaak. Zo heb je je attest op tijd in orde.
- In sommige gemeenten wordt een vergoeding gevraagd voor de controle door de politie of de brandweer. Meestal is het echter gratis.