Toelating/registratie FAVV
14/03/2025
Wat?
Het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) is bevoegd voor de controle van de hygiëne in horecazaken. Zij leveren de toelating voor de verkoop of levering van levensmiddelen aan de eindverbruiker.
Drank wordt hier als een levensmiddel beschouwd.
Hoe?
Om je zaak aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) aan te geven, surf je naar de website (zie link).
Van het FAVV ontvang je dan een toelating of een registratie. Bied je alleen kamers met ontbijt aan of verkoop je alleen dranken en/of voorverpakte levensmiddelen met een houdbaarheid van ten minste drie maanden bij kamertemperatuur, dan ontvang je een registratie. Alle andere horecazaken ontvangen een toelating. Zowel de registraties als de toelatingen moeten in horecazaken uitgehangen worden op een van buiten zichtbare plaats.
Startersbrochure van Horeca Vlaanderen
In deze brochure vind je de specifieke logies/hotelstartersformaliteiten.
Het volledige logiesdecreet vind je via onderstaande link
Kostprijs?
Niet alleen met het oog op het ontvangen van een registratie of toelating, moet je je zaak aangeven bij het FAVV, ook met het oog op de te betalen jaarlijkse heffing aan het FAVV. Sinds 2016 is de online-aangifte van de jaarlijkse heffing via Foodweb in te vullen. Je hebt toegang tot de toepassing met je login en wachtwoord van FAVV-FIN.
De te nemen stappen om je zaak aan te geven aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.
Het overzicht over welk bedrag je nu juist betaalt wordt jaarlijks aangepast en vind je terug op de site.