Sinds 1 september 2024 gelden er nieuwe regels rond de kledingvoorschriften op de werkvloer. De nieuwe cao schept meer duidelijkheid over de verplichtingen van de werkgever en maakt een strikt onderscheid tussen werkkledij en werkuniformen.
Of je nu je eigen zaak verkoopt of een deel van je onderneming overdraagt, er zijn enkele essentiële overwegingen waarmee je rekening moet houden. Vind de belangrijkste sociaaljuridische info hierover in onze e-gids.
Om werkgevers te helpen bij het beheer van het individueel opleidingsrecht, heeft de federale overheid de Federal Learning Account (FLA) ontwikkeld. Een digitaal platform waarin werkgevers opleidingsrechten en opleidingen van werknemers registreren.
Hoe zit dat nu met de kosten van een trein- of busabonnement om naar het werk te komen?
Door overschrijding van de spilindex, indexeert het flexiloon opnieuw. Vanaf 1 mei 2024 bedraagt het flexiloon 12,29 euro per uur.
Het financieel plan krijgt een volledige make-over en de huidige versie is offline.
Via de dashboards van onze online database ‘Horeca in cijfers’ stel je een handig en visueel horecarapport van jouw gemeente samen. Wij gaan in dit artikel op zoek naar de meest in het oog springende cijfers.
In het kader van het project ‘Werkbaar werk in de horeca’ ontwikkelde Horeca Forma daarom samen met Guidea twee werkbaarheidsscans die werkgevers en werknemers op weg helpen naar een betere werkbaarheid.
Een nieuw jaar betekent nieuwe sociaal-juridische regels waarmee je rekening moet houden. Ontdek hier een aantal van de belangrijkste maatregelen!
Door overschrijding van de spilindex, indexeert het flexiloon opnieuw. Vanaf 1 november 2023 bedraagt het flexiloon 12,05 euro per uur.
Guidea onderzocht, in samenwerking met Horeca Forma Vlaanderen, de belangrijkste toekomstige trends, ontwikkelingen en evoluties in onze sector en bekeek de impact op de werkvloer. Het Europees Sociaal Fonds subsidieerde deze studie.
Een nieuw jaar betekent automatisch nieuwe sociaal-juridische regels waarmee je rekening moet houden. Ontdek hier de belangrijkste voor jou.
In de horeca zijn verschillende btw-tarieven van toepassing: 6%, 12% en 21%. Deze verschillen afhankelijk van je horeca activiteit. Weet jij als starter niet altijd welk tarief wanneer van toepassing is? Wij geven je een handig overzicht mee.
Een nieuw jaar brengt automatisch een aanpassing van enkele bedragen. Blijf up-to-date en bekijk onze aangepaste brochures.
Op 1 januari 2022 indexeerden zowel de minimumlonen als de bestaande lonen in de horeca met 3,219%. Het flexiloon stijgt naar 10,69 euro (inclusief vakantiegeld).
Met de koude dagen voor de deur is het tijd voor een uitnodigend winterterras. Denk aan warme chocolademelk, knusse dekentjes en een gezellige overdekking. Maar mag dat, zomaar een winterterras plaatsen?
Door de coronacrisis is het meer dan ooit belangrijk om de food- en beveragecost te kennen van je gerechten en dranken. Reken hiervoor op onze Guidea foodcostberekening app.
In België gebruiken naar schatting 1.600 caféhouders de forfaitaire btw-regeling. Door het nieuw wetboek economisch recht verdwijnt deze regeling vanaf 1 januari 2022. De regering voorziet in een uitdoofperiode van zes jaar.
De overheid kwam met heel wat steunmaatregelen om horecaondernemers te beschermen tegen de coronacrisis. Wat je als ondernemer niet mag vergeten is dat je op sommige van deze maatregelen nog belastingen betaalt. Bekijk het overzicht.
In het schooljaar ’20-’21 stijgt het aantal leerlingen in het Nederlandstalig voltijds horecaonderwijs voor het eerst in negen jaar tijd.
Horeca Forma Vlaanderen wil de horecasector nog mooier maken. Hiervoor wil ze weten hoe het zit met de kwaliteit van jouw horecajob.
Jouw nachtzaak mag eindelijk terug open. Hoe zorg je voor een geslaagde heropening?
Horecawerkgevers hebben in juli van dit jaar hun werknemers nog voor ongeveer 230.000 dagen op tijdelijke werkloosheid moeten zetten. Dat is meer dan in het volledige jaar 2019.
Je hebt het misschien al gemerkt op onze pagina ‘Horeca in cijfers’. Het online dashboard met onder meer het gemeenterapport steekt in een nieuw jasje.
Restaurants en cafés hebben bij de heropening in juni hun prijzen verhoogd, zij het minder sterk dan verwacht. Toch valt het niet uit te sluiten dat in de tweede helft van het jaar de prijsverhoging verder evolueert.
Sinds 9 juni is jouw horecazaak verplicht om een CO2- of luchtkwaliteitsmeter aan te brengen, tenzij je een open terras hebt.
Vandaag manoeuvreer je nog binnen de geldende structuren, systemen en procedures van de veiligheidsmaatregelen. Toch mag je weer voorzichtig dromen van betere tijden. Tijden waar je terugkeert naar de kracht, passie en creativiteit van jezelf.
Als horecawerkgever betaal je elk jaar de bijdrage voor de financiering van de jaarlijkse vakantie van je arbeiders. De federale regering neemt deze bijdrage evenwel dit jaar voor haar rekening.
Het is belangrijk dat je je loonbrief begrijpt. Het is een belangrijk controlemiddel om na te gaan of je loon overeenstemt met het werk dat je verricht hebt.
Er is een fundamentele verschuiving van bezit naar beleving. Doen maakt gelukkiger dan hebben. De horeca heeft deze verschuiving naar unieke ervaringen goed begrepen. Beleven jouw klanten iets unieks, speciaals of onverwachts in je zaak?
In deze wereld met een ouder wordende populatie doet je leeftijd er steeds minder toe. Je leeftijd bepaalt steeds minder je gedrag. Leeftijdsloos leven vereist een goede gezondheid. Focust jouw zaak op gezond?
De zetel is het officiële adres van jouw zaak. Afhankelijk of je een eenmanszaak of vennootschap hebt, zijn er verschillende opties.
Vandaag zie je steeds meer horecaondernemingen die gebruikmaken van nieuwe technologieën. Welke technologieën spreken jou aan? En welke voordelen levert dit voor jou op?
Sinds 1 januari 2016 is de geregistreerde kassa (GKS) of witte kassa verplicht voor horecazaken die meer dan 25.000 euro omzet uit voeding halen. Lees hier meer over de voordelen van de kassa!
De voorlopige cijfers voor het jaar 2020 tonen een sterke terugval in het aantal toeristische aankomsten en overnachtingen in de Belgische accommodaties.
Je mentale weerbaarheid is essentieel. Zeker nu je enige zekerheid is dat je geen zekerheden hebt. Hoe weerbaar ben jij?
Tot 31 maart 2022 heb je, onder bepaalde voorwaarden, als horeca-uitbater geen omgevingsvergunning nodig voor stedenbouwkundige handelingen om terrassen te plaatsen.
Nu de heropening van de horeca eindelijk in zicht is, bestaat de kans dat je wereld opnieuw versnelt. Ook al schakel je terug een versnelling hoger, het blijft belangrijk om je jezelf en je zaak regelmatig in vraag te stellen.
Tijdens de zomer van 2020 presteerden werknemers en studenten samen een vijfde minder uren in de horeca. Zo blijkt uit cijfers van de RSZ.
In 2020 realiseerde de horeca een omzet van 10,7 miljard euro (excl. btw). Hiermee sluit de horeca 2020 af met 36 procent minder omzet dan in 2019.
In 2021 en 2022 werken we samen met Horeca Forma aan een project rond de competenties van de toekomst voor de horecasector. Dit project is mogelijk dankzij de financiële steun van ESF (Europees Sociaal Fonds).
De coronacrisis toont opnieuw dat het een hele uitdaging is om je team samen te stellen. Goede werknemers houden, wordt - naast nieuwe werknemers vinden - belangrijker dan ooit. Maar hoe doe je dat?
Wanneer de horeca heropent, belooft het zeer druk te worden. Als werkgever bereid je je best voor op deze drukke periode! Wij zetten alles op een rij, zodat jij helemaal klaar bent!
Na een periode van globalisering splitst de wereld weer op in groepjes gelijkgestemde mensen. Deze groepjes delen bepaalde interesses, waarden en normen. Op welke groep mik jij?
Je omgeving zit vol slimme toestellen die met elkaar en met het internet communiceren. Deze slimme toestellen verzamelen informatie, verwerken ze en geven je inzicht.
Naast de corona steunmaatregelen zie je dat horecaondernemers zelf zorgen voor bijkomende financiering of hiervoor aankloppen bij vrienden of familie. Dit is bij zes op de tien horecaondernemers het geval.
In een circulaire wereld of economie bestaat afval (haast) niet meer. Je afval wordt een grondstof, een bron voor iets nieuws. Je ingrediënten, producten, materialen, toestellen … maken deel uit van een gesloten keten waarbinnen je alles recupereert.
De laatste tijd komt het meer en meer voor dat keukengerei of vaatwerk bamboevezels bevatten. Als deze materialen in contact komen met levensmiddelen, zijn ze eigenlijk niet toegelaten.
Enkele cijfers over vrouwen in de horeca.
In 2020 daalde het aantal vacatures in de Vlaamse horecasector met 50 procent ten opzichte van 2019. Met 7.860 vacatures, registreert VDAB 7.816 vacatures minder dan in het jaar 2019.
Sinds hun introductie stijgt het aantal flexi-jobs elk kwartaal. Tot nu, want ook de flexi-jobs blijken niet immuun te zijn voor de coronacrisis en bijhorende sluiting.
Door de coronacrisis is het mogelijk dat je als ondernemer in de problemen komt. Wat kan je doen als je jouw sociale bijdragen niet meer kan betalen?
Als enige land in Europa zag Nederland het aantal toeristische overnachtingen tijdens de afgelopen zomer van 2020 toenemen. Is er een verklaring voor deze goede cijfers en hoe doen we het in België?
Naar jaarlijkse gewoonte heeft VDAB de lijst van knelpuntberoepen bekendgemaakt. In die lijst zitten ook een aantal horecaberoepen, al krijgen die dit jaar een speciaal etiket opgeplakt.
Met minder buitenlandse toeristen en een zoektocht naar open ruimte en natuur, zag de zomer van 2020 er voor de horeca anders uit. Je leest hier waar de (dag)toerist de afgelopen zomer in België naartoe ging.
Met de publicatie van de officiële omzetcijfers voor het derde kwartaal van 2020 door Statbel is de eindbalans van de afgelopen zomer voor de horeca gekend. Die balans oogt gemengd.
Via de dashboards van onze online database ‘Horeca in cijfers’ maak je een handig en visueel horecarapport van jouw gemeente aan. Wij lieten alle 581 gemeenterapporten uit de printer rollen en gaan op zoek naar de meest in het oog springende cijfers.
In het eerste kwartaal van 2020 vertraagt de groei van het aantal flexi-jobs. De coronacrisis zorgt er voor dat de sterke groeicijfers van het aantal flexi-jobs tijdelijk tot het verleden behoren.
Vacature alert! Guidea zoekt 2 onderzoekers. Vind je de horeca een boeiend onderzoeksdomein? Dan ben jij misschien wel de collega die we zoeken!
De horecasector biedt werk aan een diverse groep van mensen met elk hun eigen achtergrond. Het gaat daarbij vaak om groepen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt zoals mensen met een migratieachtergrond of laaggeschoolden.
In 2018 liggen de loonkosten per uur in de Belgische horeca 27% hoger dan gemiddeld in de buurlanden (rekening houdend met de loonsubsidies). De voorbije vijf jaar evolueerden de loonkosten per uur wel gematigder dan in de buurlanden.
In tegenstelling tot wat men zou verwachten, ligt het aantal faillissementen in de Belgische economie, maar ook in de horecasector lager dan vorig jaar. Deze lage faillissementscijfers zijn kunstmatig en zeggen niets over de reële economie.
De tewerkstelling in de Vlaamse horeca staat in 2019 op een hoog niveau. Met meer dan 79.000 arbeidsplaatsen telt de Vlaamse horeca op vijf jaar tijd een vijfde meer werknemers.
De coronacrisis krijgt ogenschijnlijk de droom om een eigen horecazaak te starten niet kapot. In de eerste negen maanden van dit jaar ligt het aantal starters in de horecasector amper 10% onder dat van 2019.
Eind 2018 ligt het aantal horecaondernemingen hoger dan ooit: meer dan 60.000 in België, waaronder ruim 35.000 in Vlaanderen. Sinds 2008 verandert het horecalandschap gevoelig.
Via de consumptiecheques hoopt de overheid de koopkracht van werknemers te verhogen én de sectoren die het zwaarst getroffen zijn door COVID-19 een duwtje in de rug te geven. Ontdek hier de voorwaarden.
Wat kost een flexi? Jobstudent? Voltijdse werknemer? Extra?
Als beginner in de horeca start je met nul functiejaren in de functiecategorie waartoe je behoort. Lees hier wanneer je overgaat naar een volgend functiejaar.
Voor de horecasector is een functieclassificatie uitgewerkt waarin een 160-tal verschillende functies worden beschreven.
Het nieuwe jaar is ingezet. De periode van de personeelsfeesten komt er aan. Maar hoe zit het met de consumptie van alcohol? Ben je als werkgever aansprakelijk als er iets fou
Zowel de Federale als Vlaamse regering beloven de horecasector te steunen in deze moeilijke tijden.
In dit artikel steken we de grens over en gaan na welk pakket aan steunmaatregelen de buurlanden voor hun horeca hebben uitgewerkt.
Door de COVID-19-epidemie kregen veel horecazaken te maken met een verlaagde omzet. Wij geven per buurland een overzicht van de belangrijkste financiële maatregelen voor de horeca.
Wil je snel een wijziging aanbrengen in je omgevingsvergunningsaanvraag? Sinds 7 september kan dit op een eenvoudiger manier.
Het Ministerieel Besluit met de nieuwe coronamaatregelen vanaf 9 oktober verduidelijkt wanneer je een ‘drinkgelegenheid’ bent en wanneer een ‘restaurant’.
Het Overlegcomité heeft nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Deze starten vanaf vrijdag 9 oktober en treffen vooral de drinkgelegenheden. In Brussel zijn de maatregelen vanaf 8 oktober nog strenger.
Covid-19 heeft er voor gezorgd dat een hotelbezoek nooit meer hetzelfde wordt. Maar hoe kan je het best inspelen op deze veranderingen? Hoe hou je je cliënteel vast en hoe blijf je nieuwe klanten aantrekken, ook tijdens een pandemie? Bekijk hier een
Het Ministerieel Besluit met de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van 23 september is ondertussen gepubliceerd. We sommen kort nog eens de belangrijkste punten op. Deze gelden vanaf 1 oktober.
In het schooljaar ’18-‘19 volgen 4.195 leerlingen les in het voltijds horecaonderwijs. Dat is 2,5% minder dan het jaar voordien. Maar ook hoopgevend want het is de kleinste daling in zeven jaar tijd.
De Nationale Veiligheidsraad van 23 september bracht enkele belangrijke aanpassingen voor de horeca. Deze gaan in vanaf 1 oktober.
Met een gerealiseerde omzet van 4,9 miljard euro in de eerste helft van 2020, tekent de horeca voor een omzet die 3,4 miljard euro lager ligt dan verwacht. Dat blijkt uit berekeningen op basis van omzetcijfers van het statistiekbureau Statbel.
Met een mondmasker op werken aan gastvrijheid in een anderhalve meter economie. Het is een hele uitdaging die toch kan lukken. Hoe? Hier alvast enkele tips.
Het is de vraag die iedereen bezighoudt. Wij reiken je een aantal handvaten aan om deze uitdaging aan te gaan!
Onlangs daalde het btw-tarief voor horecaproducten en -diensten naar 6 %. Zo wil de overheid de horeca ondersteunen tijdens de corona-crisis.
Kwaliteitsvolle jobs zijn motiverend, leerrijk, niet te stresserend en in balans met je privéleven. De Stichting Innovatie en Arbeid meet elke 3 jaar de kwaliteit van de Vlaamse jobs bij werknemers en ondernemers. Uit hun meting van 2019 blijkt dat
De Nationale Veiligheidsraad van afgelopen donderdag bracht weinig veranderingen voor de horeca. Toch zijn er enkele kleine aanpassingen. We sommen de belangrijkste zaken uit het Ministerieel Besluit hier op.
De Vlaamse regering kondigt een extra steunpakket voor bedrijven aan. Met de nieuwe premie van het beschermingsmechanisme vergoedt de regering ondernemers die zwaar omzetverlies lijden.
Vorige week voerde de Nationale Veiligheidsraad al de verplichte registratie en mondmasker in de horeca in. Daar komen vanaf 29 juli nog enkele maatregelen bij.
Welke maatregelen moet je nemen om een verdere verspreiding of heropflakkering van het Covid-19 virus te vermijden? In deze gids van de Federale Overheid Economie lees je het!
In afwachting van de definitieve beslissing door de Veiligheidsraad lanceert Horeca Vlaanderen www.heropstarthoreca.be. Op deze website lees je hoe je je voorbereidt op een veilige heropstart van je zaak.
Wil je je horecaonderneming verkopen of verhuren? Dan moet je sinds begin dit jaar een geldig EPC (Energieprestatiecertificaat) in je bezit hebben.
Wist je dat OVAM je volgend jaar verplicht om je keuken- en restafval te splitsen in aparte containers?
Welke veranderingen brengt het nieuwe Sectorakkoord voor jou?
Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en tevreden aan het werk te zetten. Lees hier je laatste tip!
Welke maatregelen zijn er voor ondernemers? Wat doe je als werknemer?
Deze beslissing betekent voor de Vlaamse horeca minimaal €400 miljoen omzetverlies. Voor de Belgische horeca gaat het om €710 miljoen. Deze berekeningen zijn gebaseerd op een extrapolatie van 3 weken omzet uit het eerste kwartaal van 2019.
Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en tevreden aan het werk te zetten. Lees hier je de negende tip!
Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en tevreden aan het werk te zetten. Lees hier je achtste tip!
Vanaf 1 januari 2020 breng je via Unisono je Sabam en Billijke vergoeding in orde via één licentieaanvraag en één factuur.
Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en tevreden aan het werk te zetten. Lees hier je zevende tip!
Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en productiever aan het werk te zetten. Lees hier je zesde tip!
Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Lees hier je vijfde tip!
Uit een studie van ‘The Valley’ blijkt dat de voedselindustrie en de horeca voor een transformatie staan.
Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Lees hier je vierde tip!
Allergenen update! Weet je dat je de gluten en noten in je gerechten verder moet specifiëren?
Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en productiever aan het werk te zetten. Lees hier je derde tip!
Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Lees hier je tweede tip!
Elke week lanceren we een tip om je werknemers gemotiveerd en productief te houden. Deze tips komen uit het ‘Langer Werken’ project dat jou wil helpen om je werknemers langer, duurzamer en productiever aan het werk te zetten. Lees hier je eerste tip!
Het nieuwe jaar is ingezet. De periode van de personeelsfeesten komt er aan. Maar hoe zit het met de consumptie van alcohol? Wij zetten de belangrijkste gegevens op een rijtje en geven je enkele tips.
De nieuwe vennootschapswetgeving van 1 mei 2019 brengt wijzigingen mee. Zo verdwijnen de vennootschapsvormen en is een startkapitaal niet altijd meer vereist. Lees hier meer.
Vanaf nu vind je de kerncijfers van een gemeente of regio in een handig overzicht. Zoek je toch meer gedetailleerde cijfers? Ga dan naar de cijferdatabase om zelf je tabellen en grafieken samen te stellen.
Het nieuwe Sectorakkoord voor de horeca brengt enkele belangrijke veranderingen voor jou mee. Lees hier wat je zeker moet weten!
Ben jij tevreden met je ondernemerschap in de horeca? Denk jij dit werk vol te kunnen houden tot je pensioen? Leer hier hoe je je tevredenheid als horecaondernemer opkrikt!
Benieuwd hoe duurzaam jouw onderneming is? Op zoek naar een manier om duurzaamheid in je onderneming op te nemen?
Virtuele restaurants zijn restaurants waar je als gast niet fysiek terecht kan. Je vindt ze enkel online. Vervangen ze binnenkort het klassieke restaurant? Of zien we ze weer verdwijnen?
Wat motiveert je werknemers? Wat frustreert hen? Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de Nederlandse sectororganisatie voor de horeca, vroeg het na bij 4 generaties horecawerknemers.
Net als de Vlaamse, kent ook de Nederlandse horeca een hoog personeelsverloop. Jaarlijks ziet de Nederlandse horeca zo’n 40 procent van het personeel vertrekken.
Toerisme Vlaanderen voerde in 2018 een onderzoek uit naar het toeristenprofiel in de Vlaamse kunststeden.
Op zoek naar een horecaopleiding? Op Horeca Forma vind je het volledige overzicht.
Sinds 1 september is de leermeesteropleiding verplicht voor mentoren die jongeren opleiden op de werkvloer.
Uit een analyse van de Stichting Innovatie en Arbeid blijkt dat horecaondernemers qua competenties op een aantal punten verschillen met ondernemers uit andere sectoren.
Als ondernemer kan je met de menu engineering tool heel gemakkelijk jouw menukaart analyseren, om zo je winstmarge en verkoopcijfers te verhogen.
Als uitbater of chef wil je je gasten gezonder laten eten. Maar willen zij dat ook?
Vanaf nu vind je ons in de Koning Albert I-laan 94A bus 001, 8200 Brugge.
‘Mijn lichaam is niet mijn CV.’ Deze slogan vind je terug op de website stapaw.com. Maar hoe ziet de werkgever dat? Deze studie bekijkt hoe managers omgaan met de groeiende populariteit van lichaamskunst bij hun potentiële medewerkers.
Met de online tool Ready4Credit van de FOD Economie kan je snel en vlot checken hoe sterk jouw aanvraag is.
Besef je ook dat online marketing een noodzaak is om als ondernemer meer uit je zaak te halen? Vlaio (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen) ontwikkelde een tool die de mogelijkheden op het internet voor jouw zaak bekijkt.
Het Foodservice Instituut Nederland voerde onlangs een onderzoek naar het koop- en consumptiegedrag van tieners of de zogenaamde Generatie Z.
De plasticvrije maand “Mei Plasticvrij” is nog maar pas voorbij of we zien de eerste initiatieven in de hotelsector al verschijnen.
Het was al enige tijd geleden beslist, maar nu is het ook officieel zover, de pariteitsclausules van onlineplatformen behoren in ons land tot het verleden!
Meer en meer Vlamingen openen een kleine B&B of verhuren via online platformen af en toe een kamer, een vakantiewoning, een weide… aan toeristen. De brochure ‘Jouw logies en je belastingaangifte’ zet je op weg.
Horecaondernemingen moeten innoveren als ze willen ‘mee’ zijn, overleven en groeien. Maar wat is innovatie nu precies? En hoe doe je dat als kleiner familiebedrijf in de horeca?
Je kan het zo gek niet bedenken of het aanbod is er al: Gadgets om kleine klusjes eenvoudiger te maken tot robots die koken of gasten aan de balie ontvangen.
Horeca Vorming, Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen willen de horeca inspireren om creatief in te spelen op het toeristisch programma Vlaamse Meesters met onder andere workshops en een culinaire gids over 'Barok koken'.
Wij willen graag weten waar jij van wakker ligt!
De lente is er. Tijd voor zonovergoten dagen en actie op het terras. Ben jij er klaar voor? Zijn je medewerkers goed getraind om er in te vliegen?
Nog meer uitblinken in gastvrijheid? Toerisme Vlaanderen wil je inspireren om te blijven werken aan de kwaliteit van je logies via deze gids.
Het Expertisecentrum PXL Innovatief Ondernemen ontwikkelde in het kader van het onderzoeksproject “Professionalisering van kleinschalige logies” een digitale professionaliseringsscan en deze inspiratiegids.
Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Ook op restaurant zie je vaak mensen bezig met hun smartphone. Beïnvloedt dit nu de beleving aan tafel of niet?
Vorig jaar lanceerden we onze gratis online tool “foodcostberekening”. Wat is de totale prijs van de ingrediënten die je gebruikt voor een gerecht? Hoeveel tijd is er nodig om een gerecht te bereiden en serveren? Onze tool geeft je het antwoord!
12 maart was een belangrijke en symbolische dag voor de horecasector en het horecaonderwijs. Maar liefst 30 Vlaamse hotel- en grootkeukenscholen zetten hun krabbel onder de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de sector en het onderwijs.
In welke mate hebben digitale marketingstrategieën (zoals digitale marketing plannen, reageren op gastenreviews, ...) een directe invloed op de bezetting van hotelkamers en de gemiddelde inkomsten per beschikbare kamer.
De deeleconomie is volop in ontwikkeling. De voorbije dagen zijn er twee belangrijke nieuwsberichten die in lijn liggen met de bevindingen van ons rapport ‘deeleconomie in de horeca: vormen en impact’.
De Deense app “Too Good to Go”, die strijdt tegen voedselverspilling, komt nu ook naar ons land. Je kan in enkele Gentse restaurants de overschotten van de dag gaan afhalen, tegen maximaal de helft van de prijs. Na Gent volgen andere steden.
Hoe haalbaar is het voor horecawerknemers en -ondernemers om hun huidige job uit te voeren tot hun pensioen? De Stichting Innovatie en Arbeid stelde deze vraag in de laatste Werkbaarheidsmonitor (2016).
De FOD Economie voert regelmatig controles uit in de horeca om na te gaan of de handelaars hun wettelijke verplichtingen nakomen (op het vlak van duidelijke en volledige prijsaanduiding, behandeling van klachten van klanten, …).
Op 9 november was Guidea aanwezig op het Symposium ‘Personaliseren van Werk’ rond het opzetten van een duurzaam mensbeleid in organisaties georganiseerd door Securex.
Maak kennis met de Guidea foodcostberekening.
De boodschap “Gebruik deze handdoeken zoals u dat thuis doet” maakt dat het hergebruik van handdoeken tijdens een vakantie met bijna de helft toeneemt.
Het succes van toprestaurants hangt sterk af van de creativiteit van de chef. Door creatieve, en innovatieve gerechten aan te bieden, kunnen ze de concurrentie voor zijn.
Een artikel van De Tijd (01/07/2017) stelt dat 15% van de horecaomzet zwart was voor de komst van de witte kassa.
Een recente studie van de Cornell University School of Hotel Administration analyseerde 95.500 hotel reviews en ratings op Tripadvisor, Expedia en Booking.com.
Het is een tool voor de horecawerkgever met minder dan 20 werknemers in dienst. De focus ligt op het verbeteren van veiligheid en gezondheid in zijn onderneming.
Bekijk alle cijfers rond voedselverlies in Vlaanderen op de nieuwe monitor “Voedselreststromen en voedselverliezen: preventie en valorisatie” van de Vlaamse Overheid.
Op dinsdag 16 mei lanceerde Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, samen met Horeca Vlaanderen de eerste sectorale energiebeleidsovereenkomst of 'mini EBO'.
De uitzendsector staat ten dienste van andere bedrijfstakken. Hoe ligt de spreiding van de werkgelegenheid?
Toerisme Vlaanderen en Horeca Vlaanderen lanceren de campagne ‘Wij gastvrij, jij blij’.
Vorige week was Guidea aanwezig op het Learning congres “Next Learning” in ’s Hertogenbosch, Nederland met als thema: Agile leren en innoveren.
Sinds 1 april 2017 is het nieuwe Vlaamse logiesdecreet in werking. Dit decreet vereenvoudigt de administratieve regels voor wie toeristen tegen betaling laat overnachten.
Gasten laten allerlei digitale sporen na wanneer ze op hotel gaan. Dit verloopt via het online boekingsproces, sociale media, het schrijven van reviews, het gebruik van wifi tijdens het verblijf, enzovoort.
Onderzoek naar het F&B verbruik in de Horeca en Foodservice door Qreactiv bevestigt het toenemend belang van gezondheid in de keuzes van de consument.
Foodproof vroeg 6 maanden lang telkens aan een duizendtal consumenten in Vlaanderen en Wallonië om hun mening.
Deze vraag beantwoordt het ING Economisch Bureau Nederland in een recent rapport.
In de Nederlandse horeca is crowdfunding een populaire manier van financieren. Met crowdfunding wordt geld ingezameld bij het grote publiek (‘the crowd’) die elk voor een relatief klein bedrag kunnen investeren in een project naar keuze.
In het project ‘Hotelinnovatie: een golf van vernieuwing’ presenteren elf kusthotels vernieuwingen ter waarde van ruim vijf miljoen euro. De kusthotels zijn begeleid door het provinciebedrijf Westtoer en Horeca Vlaanderen.
Blijf op de hoogte van het sociaal juridische nieuws uit het PC 302.