1. Je bent een student uit het voltijds dagonderwijs die:
2. Je bent een student uit het deeltijds onderwijs die:
3. Je bent een student in een systeem van alternerend leren en werken die:
Studeer je in juni af dan kan je nog als student werken tot en met 30 september van dat jaar.
Je moet een schriftelijke arbeidsovereenkomst hebben ten laatste op het tijdstip dat je begint te werken. Die arbeidsovereenkomst is altijd een overeenkomst van bepaalde duur. De bepaalde duur bedraagt maximaal 12 maanden min 1 dag. Stelt je werkgever toch een overeenkomst van 12 maanden op, dan val je niet meer onder de definitie van jobstudent en gaan de voordelen - voor jou én voor je werkgever - verloren.
Verplichte vermeldingen in de arbeidsovereenkomst:
Als meerderjarige jobstudent ( >= 18 jaar) in de horeca mag je maximum 11 uren per dag en 50 uren per week werken.
Ben je minderjarig, dan mag je nooit meer dan 8 uren per dag en 40 uren per week werken. Je werkgever moet de Inspectie Sociale Wetten inlichten. Je mag tot 23 uur ‘s avonds werken ALS je nog met het openbaar vervoer naar huis kan. Kan dit niet dan moet je werkgever zelf vervoer voorzien of de kosten ervoor terugbetalen. Je mag maximum 1 zondag op 2 werken.
Je kan 600 uren per kalenderjaar aan een voordelig tarief werken. Dit urenpakket geldt voor al je werkgevers samen. Vanaf het 601e uur valt de voordelige RSZ-bijdrage weg. In de volksmond spreken we dan vaak over een ‘werkstudent’, maar in feite ben je nog steeds jobstudent vermits de basis een studentenovereenkomst is.
Ben je minderjarig, dan heb je recht op 30 minuten pauze vanaf 4,5 uren ononderbroken arbeid. Na 6 uren ononderbroken werk heb je recht op 1 uur pauze.
Ben je meerderjarig dan heb je na 6 uren werken recht op een pauze van minstens 15 minuten.
Je werkgever moet je loon berekenen op basis van je functiecategorie in combinatie met je jaren anciënniteit. De 9 functiecategorieën en 160-tal verschillende functies vind je in het artikel 'Functieclassificatie'.
Ben je een meerderjarige jobstudent dan mag je werkgever je twee functiecategorieën lager uitbetalen dan de functiecategorie waaronder je normaal zou vallen.
Ben je een minderjarige jobstudent dan mag je werkgever voor jou het minimumloon van twee functiecategorieën lager nemen en hiervan slechts een bepaald percentage betalen:
Als je studeert en bijklust als meerderjarige jobstudent moet je opletten dat je niet te veel werkt. Want naast de 600-urengrens is er nog een grens. Indien je als meerderjarige student in Vlaanderen boven jouw 600 uren zit, dan mag je bijkomend nog 80 uur per maand werken aan de normale RSZ-bijdrage vooraleer je jouw kinderbijslag verliest. Ben je een minderjarige student dan verlies je nooit je kinderbijslag!
Je geniet als jobstudent een voordelige RSZ-bijdrage van 2,71%. Vanaf het 601e uur geef je, als werkstudent, 13,07 % aan de RSZ af.
Nee, je betaalt enkel de solidariteitsbijdrage van 2,71% op je loon.
Ja, jobstudenten hebben recht op een vergoeding voor woonwerkverkeer.
Heb je minder dan 3 arbeidsdagen als jobstudent gewerkt dan zit je in de ‘proeftijd’. Tijdens deze eerste 3 werkdagen mogen zowel jij als je werkgever aan de overeenkomst een einde maken zonder opzegging of vergoeding.
Heb je 3 of meer arbeidsdagen als jobstudent gewerkt dan hebben zowel jij als je werkgever het recht om de overeenkomst vroegtijdig te beëindigen. Dit doe je via een schriftelijke opzegging aan de andere partij.
Als dezelfde werkgever je via opeenvolgende studentenovereenkomsten in dezelfde functie tewerkstelt zijn opeenvolgende proefperiodes verboden. Er kan dus enkel een proefperiode van 3 dagen zijn in je eerste arbeidsovereenkomst bij dezelfde werkgever.
Ja dat kan maar dan moet de functie van het vast contract duidelijk verschillen van de functie van de studentenjob. Het is namelijk niet de bedoeling dat de studentenjob als een goedkope proefperiode dient.